Číňané jsou ve vážných problémech. Narostou ceny v Česku, varuje ekonom

Nestabilní situace na trhu s nemovitostmi a extrémní nezaměstnanost mladých lidí. Bez práce je jich až polovina. To jsou první potíže, kterým Čína čelí kvůli zpomalení růstu ekonomiky. Ten za poslední tři měsíce dosáhl pouhých 0,8 procenta, v předchozím kvartálu to přitom bylo ještě 2,2 procenta, píše CNBC.

V letech 1978 až 2022 se čínská hospodářská produkce průměrně zvyšovala o 9 procent ročně. Na takovou hodnotu se už ale podle prognóz v dohledné době nemá šanci vrátit. "Čínská vláda se snaží stimulovat ekonomiku, ale zatím ve svých snahách není příliš úspěšná. Je tak možné, že čínská ekonomika poroste pomaleji, než se očekávalo. To přinese pozitivní i negativní efekty," řekl TN.cz ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:512938]

Za některé zboží by si kvůli tomu mohli Češi připlatit. "Negativní efekt může spočívat v omezení výroby některého zboží, které z Číny dovážíme. Jelikož tohoto zboží bude na trhu méně, tak může docházet k rychlejšímu růstu jeho cen. To se může týkat například elektroniky či textilu," pokračoval Křeček.

Za důležité suroviny podle něj ale pravděpodobně za potenciální čínské krize zaplatíme méně. 

"Pozitivní efekt může spočívat v tom, že při nižším růstu čínské ekonomiky se spotřebuje méně komodit, což může snižovat poptávku po komoditách na světových trzích. Kvůli tomuto vývoji mohou být ropa, zemní plyn či některé kovy o něco levnější, než by byly za situace, kdy by se čínské ekonomice dařilo," vysvětlil ekonom.

[chooze:article;value:515731]

Čína je hospodářsky úzce provázaná se Spojenými státy americkými a Evropou. Američané sice vedou s Pekingem obchodní válku a snaží se ho oslabovat, mezi západními představiteli ale převládá názor, že odstřihnout se od Číny už není možné. Upozornil na to portál France 24.

Když čínská ekonomika padne, sesype se i ta západní, domnívá se francouzský ministr financí Bruno Le Maire. "Neexistuje možnost, jak od sebe ekonomicky oddělit Čína, Ameriku a Evropu," prohlásil.

Macron je na návštěvě v Číně. Chce obnovit vzájemný dialog (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.