Dívka zameškala ve škole stovky hodin. Rodičům hrozí až pět let vězení

"Třicetiletá Olomoučanka se svým o čtyři roky starším partnerem měli své nezletilé dceři umožnit vést zahálčivý život. Dívka zanedbávala povinnou školní docházku a za uplynulý školní rok nastřádala stovky neomluvených vyučovacích hodin," říká policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Rodiče z Olomoucka, jejichž dcera zameškala v minulém školním roce 400 hodin, se nedopustili podobného excesu poprvé. Jak zjistili kriminalisté z Olomouce, otce s matkou za takový trestný čin uznal okresní soud již v minulosti vinnými. A měli určenou zkušební dobou do července 2024.

[chooze:article;value:511591]

​V případě prokázání viny a odsouzení jim tak hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let. Dětský psycholog Michal Kniha se ale domnívá, že zrovna uvěznění rodičů by nemuselo být ideálním řešením situace.

"Tím by de facto soud potrestal dítě, které by odřízl od jeho rodičů. Z výchovných důvodů by to bylo ještě horší, než samotné neposílání do školy," upozorňuje dětský psycholog Michal Kniha.

Dcera by mohla, pokud by o ni například nepečoval někdo jiný z rodiny, skončit v některém ze sociálních ústavů. "Pokud jsou například problémy s výchovou, děti bývají umístěny v diagnostických ústavech," dodává psycholog.

 Za zameškané hodiny dítěte ve škole rodiče nemusí dostat dávky (2/2021):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.