Válka se vrací na území Ruska, prohlásil Zelenskyj. Chystá se na jednání s USA

Na východě Ukrajiny se v noci na neděli podle ukrajinského generálního štábu odehrálo přes 20 incidentů. Zatímco Rusové se zaměřili na druhé největší město Charkov, Ukrajinci zase ostřelovali území ve směru na Melitopol a Berďansk, které Rusko okupuje.

Rušno bylo o víkendu i na ruském území. Ukrajinské drony útočily na Moskvu a Brjanskou oblast. Podle ukrajinského prezidenta Zelenského je to spravedlivé.

"Ukrajina je stále silnější. Postupně se válka vrací na území Ruska – do jeho symbolických center a vojenských základen, což je nevyhnutelný, přirozený a naprosto spravedlivý proces," prohlásil konkrétně Zelenskyj.

[chooze:article;value:515676]

Podle vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře by navíc tento týden měla začít jednání mezi Kyjevem a Washingtonem o bezpečnostních zárukách pro Ukrajinu, které by země měla získat ještě před vstupem do NATO.

O víkendu také vzbudil pozornost ruský jaderný ledoborec Ural, který se nečekaně objevil v Baltském moři u břehů německého ostrova Fehmarn. Jde o největší a nejsilnější plavidlo svého druhu na světě. Za dohledu německých policejních lodí poté pokračoval k Petrohradu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.