Vrak v moři u Itálie je plný tisíce let starých amfor. Jsou neporušené

Italská policie pro ochranu kulturního dědictví učinila nečekaný objev. V Tyrhénském moři, asi 80 kilometrů směrem na severozápad od Říma, nalezli policisté vrak starověké římské obchodní lodi. Plavidlo dlouhé asi 20 metrů leží v hloubce zhruba 160 metrů.

Podle poznatků, které policisté s pomocí podmořského dronu učinili, se jedná o loď pocházející z prvního nebo druhého století před naším letopočtem. Na palubě převážela loď náklad v hliněných nádobách, zejména typických amforách, píše portál BBC.

[chooze:article;value:515258]

Těchto amfor je na palubě lodi několik stovek a velká část z nich je stále netknutá. Co přesně však obsahují, není jasné. Římané v amforách převáželi různé zboží. Může se tak jednat o starověké víno, ale také o olej nebo o rybí omáčku.

Místo, kde se loď potopila, prozradilo mnohé o cestách římských kupců. "Tento unikátní objev je důležitým příkladem římské lodi, která musela ustát bouře a jiné rozmary otevřeného moře. Je to potvrzení existence starověkých námořních cest," uvedla podle portálu Polsat italská policie.

Zdali se však někdy dozvíme, co amfory obsahují, není jasné. Experti se totiž ještě nedohodli na tom, jestli se pokusí loď, nebo alespoň její drahocenný náklad vytáhnout z moře.

Italští archeologové objevili antické sochy. Místo ukrývalo také poklad (11/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.