Přísnější tresty pro řidiče v ČR. Orgány budou moci zadržet i registrační značku

Telefonování za jízdy

Za telefon v ruce při řízení vám v této chvíli hrozí pokuta na místě do 1000 korun. Nově ale bude nastavena spodní hranice na 2500 korun, maximálně výše pokuty pak bude 3000 korun. A zvýší se rapidně i výše v přestupkovém řízení. Tam je doposud 1500 až 2500 korun, nově bude 4000 až 10 000 korun. A místo dvou trestných bodů dostanete čtyři.

"Musíme vzít v úvahu, že telefonování je největší příčinou úmrtí po celém světě, takže i ty čtyři body mi přijdou málo. Já bych to viděl někde na horní hranici," uvedl dopravní expert Robert Kotál.

[chooze:article;value:511109]

Jízda pod vlivem alkoholu

Ve správním řízení zaplatíte i 25 tisíc namísto současných až 20 tisíc. Pokud byste zkoušku na alkohol odmítli podstoupit, hrozí vám sankce až 75 tisíc korun. "Pod vlivem alkoholu se řídit nemá. Je to sice hodně, ale výhrůžka dobrá," myslí si jeden z dotázaných.

Překročení rychlosti o více než 40 kilometrů za hodinu v obci a o 50 kilometrů mimo obec

Doposud vás tato rychlá jízda vyšla v přestupkovém řízení na 5000 až 10 000, nově to bude 7000 až 25 000 korun a hrozí vám dokonce i sebrání řidičáku na místě. "Možnost zadržet při vážných přestupcích řidičský průkaz je určitě dobrá cesta, protože pro toho řidiče to má okamžitý efekt," má jasno Kotál.

Nezastavení před přechodem pro chodce

V tomto případě byste dnes zaplatili na místě pokutu maximálně do výše 2500 korun, od příštího roku vás to vyjde na 2500 až 3500 korun. Pokud se dostanete do přestupkového řízení, tam už to bude za 4000 nebo i 10 000 korun. "Je to zvýšení, ale ty situace se těžko posuzují. Ta situace je každá jiná, někdy vám tam může ten chodec vběhnout," popsal oslovený člověk.

V některých případech bude ale nový bodový systém mírnější. Například za nerozsvícená světla nově od příštího roku zaplatíte maximálně 1500 korun, případě vyváznete s domluvou. Doteď na místě platíte do 2000 korun.

[chooze:article;value:512300]

Podle ministra zahraničí Martina Kupky (ODS) novela pomůže a bude to dostatečně motivující. "Celý systém bude přehlednější a jednodušší. Přestupky jsou rozřazeny do tří kategorií. Bude platit pravidlo dvakrát a dost u závažnějších a třikrát a dost u středně vážných přestupků. Dívali jsme se i do zahraničí, aby výše sankcí byla srovnatelná," řekl šéf resortu s tím, že orgány budou moci zadržet šoférovi i registrační značku, pokud se bude vyhýbat sankcím.

500 tisíc přestupků za loňský rok

Jen za loňský rok dopravní policie řešila téměř půl milionu přestupků a na pokutách vybrala více než 306 milionů korun. Policisté se zaměřovali zejména na dodržování rychlosti a nevěnování se řízení, které se jen loni stalo příčinou skoro 16 tisíc dopravních nehod. "Policisté v roce 2022 řešili téměř 31 tisíc přestupků, kdy udělili pokuty ve výši přibližně 13,5 milionu korun," sdělila policejní mluvčí Hana Rubášová.

Dopravní policisté se loni také zaměřili na dodržování rychlosti v obci i mimo ni. V této oblasti evidovali celkem 141 tisíc přestupků. "Za tyto přestupky policisté udělili pokuty ve výši 97 milionů 300 tisíc korun přibližně," dodala Rubášová.

Policisté se také zaměřují i na jiné účastníky silničního provozu, jako jsou třeba chodci. "Pokud například vezmeme, zda řidiči dodržují to, že respektují přechod pro chodce, pak se bavíme o tom, že policisté v roce 2022 udělili 914 pokut v celkové částce 724 tisíc korun," přiblížila Rubášová.

[chooze:article;value:503500]

Stále častěji se také policisté setkávají i s řidiči, kteří usedají za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. "Bohužel v roce 2022 jsme evidovali celkem 8510 těchto řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek," uzavřela Rubášová. Tito řidiči jsou pak dále podrobeni řízení správním orgánem nebo soudem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.