Před 37 lety zmizel na švýcarské hoře. Jeho osud odhalil až teď mizející led

Smutný nález učinili horolezci, kteří v půlce července šplhali na ikonickou horu švýcarských Alp Matterhorn. Při cestě podél Theodulského ledovce narazili na osamocenou lezeckou botu. A po chvíli našli i jejího majitele.

Zmrzlé tělo si převzali policisté, těm se ho nakonec podařilo identifikovat pomocí DNA. "V září 1986 byl tehdy osmatřicetiletý německý alpinista nahlášen jako nezvěstný poté, co se nevrátil z horské túry. Pátrání v té době bylo neúspěšné," uvedla policie z kantonu Valais. Tělo tak v ledu leželo 37 let.

[chooze:article;value:505622]

Ledovce svá tajemství ukazují velmi pomalu, ale každým rokem se nějaké takové vyjeví. Například loni se z ledu na Aletschkém ledovci vynořil vrak malého letadla. To do ledovce narazilo v roce 1968.

Před devíti lety se zase nedaleko malého lyžařského letoviska Peio v italských Alpách objevila těla dvou rakouských vojáků. Ti v mrazivém počasí zahynuli ještě za první světové války. Tehdy spolu v italských Alpách urputně bojovala vojska Itálie a Rakouska-Uherska.

Těla i vraky se v posledních letech objevují čím dál častěji. Může za to i klimatická změna, kvůli které tají ledovce čím dál rychleji. Na povrch se tak dostávají dlouho pohřešované oběti krutého alpského počasí, uvedl Guardian.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.