Okamura v Napřímo: Lhář není sprosté slovo. Jak jinak máme nazývat vládu?

Skupina poslanců v čele s místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Věrou Kovářovou (STAN) připravuje etický kodex pro poslance. Jeho smyslem je upravení politické kultury mezi poslanci. Kodex by zakazoval především používání sprostých slov či urážek.

Tento návrh se však nezamlouvá předsedovi SPD Tomiu Okamurovi, který v neděli navštívil pořad Napřímo. Podle něj jde o cenzuru. "Chtějí opozici zakázat, abychom vůči vládní koalici používali slova jako lhář, darebák či podvodník. To ale nejsou sprostá slova. Jak jinak máme nazývat kriminální kauzy či nesplněné sliby vládních stran?" ptal se Okamura.

Se zlepšením kultivovanosti ve Sněmovně Okamura dle svých slov souhlasí. Nelíbí se mu ale vymahatelnost potrestání některých pojmů skrze kodex. "To, co navrhuje poslankyně Kovářová, je opravdu zoufalost," prohlásil.

[chooze:article;value:514244]

Okamura se stal za poslední volební období symbolem dlouhých opozičních obstrukcí ve Sněmovně. Popřel však, že by jeho proslovy, často dlouhé i několik hodin, blokovaly provoz Sněmovny. "Vláda si prosazuje, co se jí zlíbí. Nás je jen dvacet poslanců, takže je nemůžeme přehlasovat. Jak jinak s nimi tedy máme bojovat?" podotkl Okamura.

Vládu Okamura kritizoval i kvůli ekonomickému stavu České republiky. Nezamlouvá se mu zejména způsob, jakým vláda investuje. "Na Ukrajinu posílá vláda desítky miliard korun, takže peníze pro zahraničí mají. Kupují předražené stíhačky F-35. Tomu je třeba se postavit," tvrdil.

Hnutí SPD dostalo v nedávném volebním průzkumu agentury Median 10 procent hlasů. S těmito výsledky by bylo po případných volbách čtvrtou nejsilnější stranou ve Sněmovně. Okamura se však s tímto výsledkem nespokojí a hledá případné spojence.

[chooze:article;value:506851]

Jedním z nich je Trikolora. "Od spojenectví s Trikolorou si slibuji vzájemné posílení. Trikolora je zaměřená více doprava než SPD, ale máme podobné názory na zahraniční politiku. Voliči to navíc vyhodnotili kladně, takže spojenectví zde nic nebrání," řekl Okamura.

Naproti tomu silně odmítl možnost spojení s další protivládní stranou, kterou je PRO. "S panem předsedou Rajchlem jsem se nikdy nesetkal, ale studoval jsem program jeho strany. PRO je proevropskou stranou, s čímž se nemůžeme ztotožnit. Taková spolupráce je nemožná," prohlásil Okamura.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.