Návrat do práce po dovolené může být stresující. Odborníci radí, co dělat

Většina z nás jezdí na dovolenou proto, aby si odpočinula a načerpala síly. Jenže když se z dovolené vrátíme, paradoxně můžeme být ještě unavenější, než když jsme tam jeli.

"Je to proto, že si myslíme, že dovolená nám dá odpočinek, ale ve skutečnosti ona sama o sobě je dost náročná. Někdo se smaží na sluníčku na pláži, někdo stoupá do hor, někdo zase klesá do oceánu. Ale vždy je to změna. Ta změna je distresový faktor. Je to něco, co na nás působí a co nás vysiluje," vysvětlil sociolog Vojtěch Bednář.

[chooze:article;value:513970]

Většina lidí jezdí na sedmidenní až desetidenní dovolenou, doporučená doba odpočinku je ale podle odborníků mnohem delší. "Aspoň tři týdny by měla být dovolená v jednom kuse, potom má vlastně organismus člověka čas přeladit se třeba z toho stresu, ve kterém se nachází v práci, na nějaký jiný modus. A když je ta dovolená kratší, tak to nenastane," nastínil psycholog Karel Humhal.

Návraty z dovolené do práce bývají podle odborníků významně podceňované. Lidé by měli do pracovního režimu nastupovat pozvolna. Ohleduplní by prý měli být i zaměstnavatelé. "Paradoxně jedna z takových nejnepříjemnějších věcí není zaměstnanec, který se vrací z dovolené, ale šéf. Protože šéf přichází z dovolené odpočinutý, přichází z dovolené plný spousty nových nápadů a snaží se ty nápady přenést na své podřízené. A snaží se donutit ty podřízené, aby ty nápady plnili se stejným nadšením, jaké má on sám," doplnil Bednář.

"Já jsem si za ty roky vypracovala takovou metodu, že vždycky po dovolené, když se vrátím, tak si dám ještě jeden nebo dva dny dovolené, abych si odpočinula, abych si vyprala z té dovolené věci a nakoupila. Protože uznávám, že to stresové je," vylíčila jedna z dotázaných.

"To dost lidí praktikuje, že se vrací z dovolené o den dříve, aby se tak jako adaptovali na domácí prostředí. To já osobně bych doporučoval," radí Humhal. Před tím, než se z dovolené vrátíme, měli bychom si prý stanovit jednoduché a snadno dosažitelné úkoly, do kterých se po návratu z dovolené pustíme. Pomoct by nám prý mohlo i zpříjemnění pracovního prostředí.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.