Muž procestoval všechny země světa, za deset let ani jednou neletěl letadlem

[chooze:gallery;value:32552]

​Ve středu do dánského přístavu Aaarhus dorazila obří kontejnerová loď, která definitivně uzavřela deset let jedné fascinující cesty. Do své domoviny se 44letý cestovatel Torbjørn Thor Pedersen vrátil po tom, co urazil víc než 359 tisíc kilometrů a navštívil 203 zemí světa. Ani jednou za celou dobu neletěl letadlem

Když v říjnu 2013 poprvé odjel z Kodaně, rozhodl se, že takhle procestuje planetu jako vůbec první člověk v historii. "Bylo to těžší, než jsem si na začátku myslel," řekl pro televizní stanici ABC News s tím, že počítal, že svou misi uskuteční během čtyř let. Kvůli dalším peripetiím svou poslední cestu po 3 512 dnech ukončil letos v červnu na Maledivách, kde nastoupil na obchodní loď směr Dánsko. 

Oficiálních států uznaných OSN je na světě 195, odhodlaný cestovatel ale navštívil i několik dalších dosud oficiálně neuznaných teritorií a zemí. Asi největší překážkou na jeho cestě se stala pandemie covidu-19, kvůli které se musel na dva roky zastavit v Hongkongu a čekat na povolení dalších víz. Největší problémy mu během poutě, kterou mapoval na svých sociálních sítích, způsobily občanské nepokoje v Africe, nebezpečná situace v Panama City a dramatický únik ze zemí, kde v tu dobu vypukla epidemie eboly. 

[chooze:article;value:513443]

"Neznám zemi, kde by nebyli laskaví lidé" 

Podmínkou pro splnění jeho cestovatelských cílů bylo, aby v každé zemi strávil minimálně 24 hodin a všude, kde to bylo možné, využil hromadnou dopravu. "Nejvíc času jsem strávil v autobusech a vlacích. Nejdelší cesta autobusem trvala 54 hodin při cestě v Brazílii. Dvakrát za mnou zapadlo slunce. Vlakem jsem pak jel v kuse nejdéle 5 dní v Rusku," uvedl pro britský deník Daily Mail. Jeho nejoblíbenějším dopravním prostředkem je ale stále loď, kde podle svých slov navzdory místy bouřlivým vlnám uprostřed oceánu vždy docenil význam mezilidských vztahů. 

Na všech místech se podle svých slov snažil co nejvíc poznat tamní obyvatele, během přesunů se všemi hovořit o jejich zkušenostech a vyhnout se tradičním turistickým atrakcím. "Nevzpomínám si na zemi, do které jsem se dostal, kde bych necítil laskavost a podporu od lidí." Aby se mohl dostat do úplně všech zemí, měl u sebe 10 různých pasů, které mu umožnily překročit i hranice znepřátelených zemí. 

[chooze:article;value:474464]

S rozpočtem zhruba 450 korun na den se snažil i během cesty žít udržitelně. "To, co jsem dělal, není turismus, bral jsem to spíš tak, jako bych běžel maraton," směje se v rozhovoru pro deník New York Post. Tento způsob cestování je ale podle něj čím dál těžší. "Stále více trajektových spojů mizí a nahrazují je letadla. Hodně hraničních přechodů zpřísňuje svoje podmínky a je teď hodně obtížné dostat se na palubu kontejnerové lodi jako cestující," poznamenal smutně. "Je ale rozhodně možné cestovat šetrně ke klimatu," uzavírá. I proto ale chce na jiné druhy dopravy cestovatel a nynější ambasador dánského Červeného kříže upozorňovat do budoucna. 

Pozoruhodná je také skutečnost, že Pedersen do světa vyrazil už zadaný a se svou přítelkyní Le se na různých cestách potkali celkem 26krát. V průběhu pauzy způsobené pandemií se pár vzal v Hongkongu, kde se oba na chvíli usadili. Po návratu z cesty, kterou podle cestovatele pravděpodobně už nikdo další neuskuteční, manželé uvažují o založení rodiny a poklidném životě v Dánsku. O svém putování nyní píše knihu a dokončuje filmový dokument. 

Benátky a Chorvatsko chtějí méně turistů, Belgie je vítá s otevřenou náručí (05/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.