Medveděv: Pokud Ukrajina uspěje, sáhneme po použití jaderné zbraně

Není to přitom poprvé, co věrný pobočník prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní hovořil. Podobné prohlášení učinil Medveděv například v letošním únoru.

"Představte si, že by ofenziva, kterou podporuje NATO, byla úspěšná a odtrhli by část naší země. Pak bychom byli nuceni použít jadernou zbraň podle pravidel dekretu ruského prezidenta z června 2020," napsal v neděli Medveděv na sociální síti Telegram.

[chooze:article;value:512085]

Zároveň poznamenal, že jiné východisko prostě není. "Takže naši nepřátelé by se měli modlit za úspěch našich bojovníků. Zabraňují tomu, aby se nerozhořel globální jaderný požár," doplnil Medveděv.

Podle agentury Reuters to vypadá, že zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady zřejmě narážel na část ruské jaderné doktríny, která stanoví, že jaderné zbraně lze použít v reakci na agresi proti Rusko vedenou konvenčními zbraněmi, které ohrožují existenci ruského státu.

Prezident Putin v sobotu informoval, že v posledních dnech nebyly zaznamenány žádné závažné změny na bojišti a Ukrajina 4. června přišla o velké množství vojenské techniky. Naproti tomu však Kyjev uvedl, že jeho síly dělají určité pokroky ve snaze získat zpět svá území, i když tempo je pomalejší, než je žádoucí.

Putin se snaží zastrašit svět. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.