Čechům chybí ostré lokty! O více peněz v práci si neumí říct

Peníze hýbou světem. A celosvětově se zaměstnanci za odvedenou práci cítí málo zaplaceni. Průzkum proběhl v 46 zemích světa na 54 000 lidech a nejostřejší lokty prý mají v Kataru a na Filipínách. Tam si o přidání plánuje říct kolem 70 procent zaměstnanců. V Evropě se toho nebojí Poláci a Němci.

V Česku si o přidání v následujících týdnech a měsících plánuje říct pouze 22 procent zaměstnanců. Ve svém zaměstnání je prý šťastných 65 procent Čechů. I ti si ale mnohdy myslí, že by si zasloužili víc peněz, přesto si o ně neřeknou.

[chooze:article;value:485461]

"Já jsem skladník a spokojený jsem. Je dobrý kolektiv, všechno parádní. Finanční stránka taky, takže si nestěžuji," uvedl jeden z oslovených. "Zatím jsem nepřemýšlel, že bych si řekl o přidání," přidal se další.

Podle odborníků jsou v otázce peněz hlavně starší generace Čechů oproti jiným národům zdrženlivější. Část lidí se prý bojí, že místo přidání by o místo naopak mohli přijít. "Část zaměstnanců má určitě obavy z těch nových trendů, protože ze studie ministerstva práce a sociálních věcí vyplývá, že v Česku do roku 2030 může zaniknout více než 1 000 000 pracovních míst právě kvůli automatizaci, digitalizaci a robotizaci," vysvětlil ekonom Petr Studnička.

"Když se na to podíváme historicky, tak my nejsme moc sebevědomý národ. A to znamená, že my si moc o své potřeby neumíme říct. Je to pro nás náročné vyjít ze své zóny komfortu a tím pádem jít s kůží na trh a říct, že chci přidat. Může být nepříjemné," nastínil psycholog Petr Šobra.

Řada Čechů místo toho, aby si řekla o přidání v současném zaměstnání, podle průzkumu raději odejde a najde si novou a lépe placenou práci.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.