Požáry ve Středomoří jsou pod kontrolou. Výstraha v mnoha oblastech stále platí

Přes 40 mrtvých, statisíce evakuovaných, tisíce lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, a hlavně stovky kilometrů spálené vegetace. Tak dopadly některé oblasti Středomoří, ve kterých dva týdny řádily požáry. Nejhůř na tom byl řecký ostrov Rhodos, který má za sebou největší evakuaci v historii země. Požáry jsou tam nyní už pod kontrolou, ani tak se ale na jih ostrova zatím české cestovky klienty posílat nechystají.

"V tuto chvíli je Rhodos z hlediska severu naprosto v bezpečí a lidé mohou v bezpečí trávit dovolenou. Teď mi není známo, že by nějaká česká cestovní kancelář plánovala dovolenou na ten jih. Musíme nejdřív prověřit, jak vypadá okolí těch hotelů, aby ti lidé neletěli na spáleniště," uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

[chooze:article;value:515194]

Požáry si v Řecku vyžádaly pět životů. Při bojích s plameny na ostrově Evia zemřeli dva hasiči při pádu letadla. Celkem požáry v nejzasaženějších oblastech spálily 135 tisíc hektarů půdy, tedy zhruba plochu o velikosti Londýna. "Emise a znečišťující látky, které vznikly při těchto požárech, mohou být v závislosti na rozsahu samotného požáru sledovány až stovky kilometrů daleko," sdělil profesor Frank Kelly.

"Jakmile se tyto částice dostanou hluboko do plic, mohou způsobit zánět. A to může ovlivnit i srdce," vysvětlila odborná asistentka z coloradské univerzity Colleen Reidová.

Řecké úřady tvrdí, že většinu z téměř 700 požárů zapálili žháři. V Itálii, kde oheň řádil hlavně na Sicílii, údajně jednoho z nich natočil policejní dron. Odborníci ale vinu připisují především klimatu. "Jsme si prakticky jistí, že se tento měsíc stane nejteplejším měsícem v historii," informoval ředitel služby Copernicus pro změnu klimatu v Evropském středisku pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF) Carlo Buontempo.

"Dlouhodobé oteplování je způsobeno koncentrací skleníkových plynů v atmosféře. A ty dosáhly rekordních hodnot. A nevypadá to, že by oteplování mělo polevit," má jasno vedoucí mezinárodních klimatických služeb ze Světové meteorologické organizace (WMO) Chris Hewitt.

Varování před požáry v mnoha oblastech stále platí, a to i přes klesající teploty. A zdá se, že podle klimatologů si v následujících letech budeme na extrémní počasí muset zvyknout.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.