Hypotéky jsou nedosažitelné pro řadu Čechů. Trh zase brzy ožije, myslí si banky

Hypotéka je pro stále více lidí nereálnou životní metou. Úvěr na byt si chtěl vzít i Kryštof s přítelkyní. "Vzhledem k tomu, že právě v brzké době plánujeme rodinu, tak jsme chtěli jít do vlastního. Začali jsme hledat byty, ale poté, když jsme zjistili úrokovou sazbu hypoték, tak jsme přišli na to, že je to absolutně nereálné. Protože bychom přeplatili celkově hodnotu toho bytu ještě jednou," popsal Kryštof.

Ačkoliv je v Česku trendem vlastní bydlení, mladí Češi stále častěji bydlí v podnájmech. "Na tom mě štve hlavně to, že dáváme peníze někomu cizímu místo toho, abychom si spláceli vlastní majetek," má jasno Kryštof.

[chooze:article;value:515432]

"Těch faktorů, proč lidé nemají na hypotéku, je určitě více. Jednak je to v současné době základní úroková sazba České národní banky. Druhým faktorem je určitě i nějaký trend odklonu od vlastnického bydlení," myslí si ekonom Petr Studnička.

Pokles objemu poskytnutých hypoték evidují i banky. "V letošním roce za celý sektor bank a stavebních spořitelen bylo poskytnuto přes 22 tisíc hypoték. Zatím za těch šest měsíců v objemu necelých 64 miliard korun, což je vlastně v porovnání s minulým rokem ještě propad o více než polovinu," sdělil manažer hypoték skupiny Komerční banky Ondřej Šuchman.

"Letos jsme zatím poskytli hypotéky v objemu dvě miliardy korun. Oproti loňskému roku je to pokles řádově o 20 procent. Nicméně v posledních měsících sledujeme mírné oživení situace," řekl ředitel divize Produkty a inovace Air Bank Jiří Suchý.

Ačkoli v současné době banky vnímají spíše pokles, trh podle nich začíná postupně ožívat. "Lidé si jednoduše zvykli na vyšší sazby a hypotéka je znovu tématem našich schůzek s nimi," uvedl manažer finančního a realitního týmu Broker Consulting, a. s. Lukáš Bendík. V následujících měsících a letech by se tak hypoték mohli dočkat i ti, kteří na ně dosud nedosáhli.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.