Skupina žebráků využívá zubožené psy. Před policií utíká napříč republikou

Video z Prahy zachytilo podezřelou skupinku na jejich poslední štaci. Svědci je viděli v okolí Václavského náměstí. Žena hrála na harmoniku a vybírala peníze na psy zubožené horkem a nejspíš i hladem.

Podle svědků se skupinka objevuje ve velkých městech po celém Česku. Několik bernardýnů jim nejspíš slouží jako lákadlo na kolemjdoucí. Lidé je potkávali i v podchodu u brněnského nádraží. "Případy, kdy žena se psy údajně vybírá peníze, se strážníci zabývali už v uplynulých měsících," potvrdil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

[chooze:article;value:498002]

Státní veterinární správa (SVS) skupinku sleduje už delší dobu pro podezření, že majitelé bernardýny týrají. Vyhladovělí psi totiž budí větší soucit. "Naše inspektorka se tam vydala na blind a podařilo se jí skupinu nalézt a zvířata zkontrolovat," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Výběrčí almužny velmi pozorně sledují, jestli se o ně zajímají úřady nebo policie. V případě hrozící kontroly okamžitě mění stanoviště. V Brně se jim uprchnout nepodařilo. "Naše inspektorka zjistila, že jeden bernardýn je podvyživený a druhý není v dobré kondici. Kolegyně to uzavřela jako podezření na porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání," doplnil Vorlíček.

Za týrání zvířat jim teď hrozí pokuta, ale než dojde ke správnímu řízení, budou nejspíš někde v zahraničí. Pokud je někdo na ulici zahlédne, policie doporučuje kontaktovat hlídku nebo veterinární správu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.