Potřebujete vyměnit starý kotel za nový? Spustila se další vlna kotlíkových dotací

"Kotlíkové dotace jsou dalším dílem do skládanky naší podpory rodinám, které jsou nejvíce ohrožené energetickou chudobou. Právě jim chceme pomoci nejvíce, proto kotlíkové dotace nabízí vůbec nejvýhodnější podporu ze všech našich programů pro domácnosti. Ty tak získají prostředky na nový a čistý zdroj tepla a díky výměně zastaralých kotlů bude v našich městech a obcích zase o kus lepší ovzduší," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Žadatelé získají až 95procentní podporu na výměnu kotlů na tuhá paliva nevyhovující první a druhé emisní třídy. Nahradit je mohou tepelným čerpadlem nebo kotlem na biomasu. Dotace se vztahují nejen na připravované instalace, ale i na výměny, které domácnosti realizovaly po 1. lednu 2021. Těm, kteří výměnu zdroje teprve plánují, bude dotace vyplacena zálohově.

[chooze:article;value:512912]

​Žádosti mohou podávat senioři pobírající starobní důchod, lidé ve třetím stupni invalidity či domácnosti čerpající příspěvek na bydlení. Ti, kdo nedosáhnou na kotlíkové dotace, si mohou požádat o finanční podporu až 50 procent v programu Nová zelená úsporám, kde bude navíc od září fungovat varianta výměny starých plynových kotlů za tepelné čerpadlo.

"Dotační programy umožňují, aby opatření na úsporu energií mohly realizovat i domácnosti, které by na ně z vlastních prostředků nedosáhly. Nové kotle jsou nejen ekologičtější, ale mají i vyšší účinnost. Zateplením domu se sníží spotřeba energie i náklady na vytápění, díky instalaci solární elektrárny čerpá odběrné místo méně elektřiny z elektrizační soustavy," připomněl Jiří Matoušek, člen představenstva a marketingový ředitel společnosti Centropol.

Pokud vytápíte starým kotlem, zažádejte o kotlíkovou dotaci co nejdříve. Od září 2024 začne platit zákaz vytápění starými kotli na uhlí nebo dřevo, které nedosahují alespoň třetí emisní třídy. V současné době je hrubým odhadem potřeba vyměnit ještě 150 tisíc neekologických kotlů. Výsledkem bude čistší a zdravější ovzduší, a to zejména v lokalitách, kde je právě vytápění starými kotli hlavním zdrojem prašnosti a úniku škodlivin s opakovaným překračováním emisních limitů.

Novela znemožní prodej kotlů na uhlí. Chceme čistší ovzduší, řekl ministr Hladík (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.