Ohnivé peklo ve Středomoří zuří dál. O život plameny připravily už přes 40 lidí

[chooze:gallery;value:32537]

Ohně ve Středomoří si vyžádaly už přes 40 obětí. Čtyřiatřicet lidí zemřelo v Alžírsku, tři v Itálii a čtyři v Řecku – včetně dvou pilotů, kteří zahynuli při hašení požáru na ostrově Evia, uvádí britská BBC. Podle deníku Independent stále hoří také v Portugalsku, Turecku, Chorvatsku a Španělsku. Požáry hlásí též Tunisko.

V Řecku je situace nejkomplikovanější na ostrově Rhodos. "Aktuálně nejpostiženějšími aktivními oblastmi požáru na ostrově jsou Gennadi, Vati a Malonas. Situace je velmi proměnlivá," informovalo české ministerstvo zahraničí.

Hořet má stále též na Korfu, ostrově Evia a na severu Peloponéského poloostrova. Řecká tisková agentura AMNA pak hlásí požár také u města Lamia severozápadně od Athén. Část města přitom museli hasiči evakuovat. S plameny má problémy také nedaleký Volos, v jehož okolí jsou navíc hlášeny výpadky dodávek elektřiny a vody.

[chooze:article;value:514995]

Pořád zuří požáry také na jihu Itálie. "Za poslední tři dny provedli hasiči 1 938 zásahů proti lesním požárům: 710 na Sicílii, 407 v Kalábrii, 281 na Sardinii a 540 v Puglii," informoval italský hasičský sbor agenturu ANSA. Obrovské problémy hasičům způsobily také bouřky na severu země.

Požár v Chorvatsku u Dubrovníku se podařilo hasičům dostat pod kontrolu, a to přesto, že se v noci na čtvrtek opět částečně rozhořel. "Okraj požáru je dlouhý přes pět kilometrů a do toho přišel s bouřkou silný vítr, takže jsme čekali, že se to stane," okomentoval pro Dubrovački dnevnik velitel tamních hasičů Stjepan Simovič situaci na místě.

Požáry řádí také v Bulharsku. Podle agentury BTA představují problém hlavně ohně v jižní části země v oblasti Haskovo. Několik požárů se ale už podařilo hasičům zlikvidovat.

Ve Francii se podle informací tamních hasičů podařilo uhasit plameny u města Nice. Pod kontrolu se mělo už ve středu podařit dostat také požáry na Korsice, které během čtvrtka hasiči dohasili. 

[chooze:article;value:514843]

Živel se daří dostávat pod kontrolu také v Portugalsku, kde podle agentury LUSA v noci na čtvrtek hasiči zastavili šíření požáru v oblasti Beja, i ve Španělsku, kde se podařilo podle Sky News stabilizovat požár na ostrově Gran Canaria.

Dobré zprávy přicházejí také z Turecka. Ministr zemědělství a lesnictví Ibrahim Yumakli podle agentury Anadolu totiž oznámil, že se hasičům podařilo pod kontrolu dostat šíření požárů u Izmiru i u Kiniku.

Ještě lépe jsou na tom v Alžírsku, kde podle agentury APD hasiči už všechny požáry zlikvidovali. A úspěchy hlásí i tuniští hasiči, kteří se podle agentury Reuters blíží k dohašení tamních požárů.

Jižní Evropa v plamenech. Velký požár vypukl i v Itálii:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.