Červená koule s pádly. UFO není výsadou jen USA, objevilo se i v českých zemích

Pozorování neidentifikovaných létajících objektů není koníčkem výhradně Američanů. I v České republice se najde několik lidí, kteří jsou přesvědčeni, že se stali svědky přistání UFO. Jejich výpovědi dlouhé roky shromažďoval a zkoumal Projekt Záře.

Jeden z prvních případů se odehrál už v roce 1938 v obci Slatiny na Jičínsku, kde se na nebi údajně objevila červená koule. Svědkem byl tehdy desetiletý žák základní školy, kterého úkaz na nebi zmátl. Koule se prý zjevila zničehonic a několikrát změnila směr letu. Když se k chlapci přiblížila, všiml si šedočerných paprsků. Ty později, když v roce 1992 o svém zážitku vyprávěl Projektu Záře, popsal jako "pádla".

[chooze:article;value:515047]

​O celém pozorování, které trvalo asi deset minut, hovořil jako o celoživotním zážitku. Tehdy, v roce 1938, ho ani nenapadlo, že se zřejmě stal prvním svědkem UFO v Česku. Ani po letech se odborníkům nepodařilo na pozorovaný jev nalézt logické vysvětlení, a červená koule s pádly tak zůstává dodnes záhadou. Mnoho lidí ale událost zpochybňuje kvůli nízkému věku pozorovatele.

Další svědectví pak pochází až z roku 1976. Žena z Radkova u Moravské Třebové uvedla, že se nejprve objevilo jedno světlo, následovalo druhé a pak i třetí. "Za chvíli se dala světla do pohybu. Jedno vpředu, dvě další za ním v podobě trojúhelníku. Rozletěla se přímo ke mně. Po pravdě řečeno, vyděsila jsem se, protože mi připadalo, že budou každou chvíli u mě. Utekla jsem za ostatními. Když jsme se vrátili, světla už zmizela," popsala.

O dva roky později se do nebes vydala posádka letadla z letiště v Žatci, aby identifikovala neznámý cíl. Na obloze prý nalezla formaci několika žlutých a červených světel pohybujících se ve tvaru písmene V. Později, v letech 1992 a 1993, podobných případů výrazně přibylo.

[chooze:article;value:490297]

​V srpnu 1992 se neznámý objekt objevil nad chatovou osadou Károv u Prahy, v létě téhož roku pak nad Dvorem Králové ve východních Čechách. Ve všech případech se jednalo o noční lety objektů ve tvaru trojúhelníku. Let byl vždy plynulý a objekt dokázal nehnutě "viset" na obloze. Podobné případy pak ufologové zaznamenali i v roce 1997 v Jetřichově na Broumovsku, a dokonce i v roce 2000 v Českých Budějovicích.

S nástupem nového tisíciletí se ale záznamy UFO nad Českem příliš neobjevují. Poslední pochází z roku 2005. V srpnu zaznamenal pilot větroně neznámý objekt na Prachaticku, další záznam je z října téhož roku a z listopadu, kdy dva lidé pozorovali nad Hněvkovickou přehradou u Týna nad Vltavou dva stříbrné objekty bez křídel pomalu letící k severovýchodu. Řízení letového provozu ani armáda v prostoru údajně nic nezaznamenaly.   

[chooze:article;value:507263]

​Nejznámější UFO v Evropě

Případ, který obletěl celý svět, se stal v roce 1954 v Itálii. Celý fotbalový stadion na chvíli odvrátil pohled od míče, když nad ním začaly létat neidentifikované objekty. Neznámé těleso ve Florencii pozorovalo deset tisíc fotbalových fanoušků. Jedním z fotbalistů byl Ardico Magnini. "Pamatuju si to všechno od A do Z," vzpomínal po letech pro BBC. Objekt popsal jako pomalu se pohybující vejce.

"V té době noviny hovořily o mimozemšťanech z Marsu. Samozřejmě nyní víme, že tomu tak není, ale můžeme dojít k závěru, že to byl fenomén, který nelze spojit s ničím, co známe na Zemi," okomentoval tehdy i Roberto Pinotti, prezident italského Národního centra UFO.

[chooze:article;value:489810]

​V roce 1967 přišel se svědectvím o UFO, tentokrát ve Francii, teprve 13letý chlapec a jeho mladší sestra. Podle The Washington Post měly děti zahlédnout "čtyři malé černé bytosti". Příchod dětí je údajně rozrušil. Dětem zpočátku nikdo příliš nedůvěřoval, do případu se ale vložili kriminalisté, kterým se dodnes záhadu nepodařilo rozluštit.

Jedno z nejpodrobnějších vyšetřování se ale týkalo zprávy o posádce Air France letící poblíž Paříže 28. ledna 1994. Tři členové posádky spatřili velký červenohnědý disk, "jehož forma se neustále měnila a který se zdál být velmi velký". Když dopravní letadlo překročilo svou trajektorii, objekt "zmizel na místě".

Případy UFO eviduje i Skotsko. Tamní policii vyděšený 61letý muž 9. listopadu 1979 popsal, jak viděl na mýtině v lese poblíž nového města West Lothian asi devět metrů vysoký objekt ve tvaru kopule, píše BBC. Vyprávěl, jak se k němu potom vyvalily dvě koule a omdlel. Jediné, co si pamatoval, byl silný pach spáleniny. Probudil se asi po 20 minutách. Mýtina už byla prázdná, na zemi ale našel pravidelné stopy.

[chooze:article;value:500682]

Neobvyklé případy z celého světa

Mezi nejznámější důkazy o existenci UFO patří případ Westall, kdy v roce 1966 měla mimozemská loď přistát přímo před budovou školy v Melbourne v Austrálii, píše deník Daily Mail. Téměř 200 žáků i jejich učitelé tenkrát potvrdili, že se loď snesla k zemi, následně nabrala velkou rychlost a zmizela.

Jedním z lidí, kteří dokazují existenci UFO, je i bývalý americký prezident Jimmy Carter, který měl neidentifikovaný létající objekt zahlédnout v roce 1969 v Jižní Georgii v Americe. Podle televize Fox 5 podal svědectví ale až o čtyři roky později. Tehdy popsal anomální světelnou kouli, která změnila velikost, jas a barvu, a to během 10 až 12 minut. Neslyšel z ní nic, žádné víření vrtulníku ani hučení motoru. 

Ačkoliv by se mohlo zdát, že v poslední době už žádné UFO na obloze spatřeno nebylo, opak je zřejmě pravdou. Několik vzdušných objektů měla nad USA zaznamenat vojenská letadla. Výskyt neidentifikovaných létajících objektů měl podle deníku News Week potvrdit i Bílý dům. Jeden z nich byl údajně sestřelen na Aljašce, další například poblíž Michiganu.

Podle bývalého příslušníka amerických tajných služeb Davida Grusche ale Spojené státy skrývají víc. Ve středu na slyšení Kongresu pod přísahou řekl, že Američané na některých místech dopadu UFO našli mimozemská těla. Podle jiných zase Spojené státy disponují mimozemskou technologií.

Sonda má odhalit mimozemský život. Na jejím startu se podíleli i Češi:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.