Pravidla pro předčasný důchod se mají změnit. Experti radí, kdy do něj odejít

Poslanci mají ve středu projednat vládní novelu, která má změnit pravidla pro odchod do předčasného důchodu. Kroky, které mají ulevit státnímu rozpočtu, jsou ale pro čekatele na předčasný důchod spíše změnou k horšímu. Předsedkyně Rady seniorů Lenka Desatová proto lidem radí jedno: "Pokud je tady člověk, který přemýšlí, jestli jít do předčasného důchodu letos, nebo příští rok, tak jednoznačně letos".

Novela je totiž podle Desatové velmi zpřísňující, a to hned v několika ohledech. Jedním z nich je například zvýšení penalizace ve výpočtu o 1,5 procenta na každých 90 dní. "To je prostě hodně. Stávající sazba je 0,9 v prvním roce a 1,2 ve druhém roce pobírání," vysvětluje Desatová.

Dalším problémem je i ono zkrácení doby na pobírání předčasného důchodu z pěti na tři roky. "Pokud někdo zvažuje, jestli letos nebo příští rok, tak se může stát, že na to příští rok už nedosáhne. Pokud někomu do důchodu chybí pět let a požádá až příští rok, tak na něj nedosáhne, protože mu budou stále chybět čtyři roky, ale pro předčasný důchod budou potřeba jen tři," vysvětluje Desatová.

[chooze:article;value:513545]

​Předčasný odchod do důchodu se ale nemusí vyplatit všem a podle ekonoma Vladimíra Bezděka "záleží na spoustě faktorů". Jedním z nich je například výše příjmu, délka doby, o kterou se odchází do důchodu dříve, i například odpracovaná doba. Takové faktory jsou tedy individuální.

Sněmovna začala novelu ve třetím čtení projednávat už minulý týden. Projednání odsouvaly opoziční strany svými dlouhými projevy, v pátek pak padlo veto na prodloužení jednání po 14. hodině. Koalice tak prosadila omezení práva na řečnění na dvakrát deset minut.

Ve druhém čtení podala opozice asi dvě desítky pozměňovacích návrhů. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jsou ale kroky nezbytné k dlouhodobému udržení důchodového systému.

Podívejte se na reportáž TV Nova o prvním dnu jednání o důchodech ve Sněmovně:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.