Výbuch plynu na Slovensku: Chata byla plná českých dětí, devět zraněných

[chooze:gallery;value:32521]

​V horolezeckém táboře ve slovenské obci Lehota pod Vtáčnikom ve středním Slovensku v úterý ráno vybuchl plynový sporák, který byl napojený na plynovou bombu. "V době výbuchu se v chatě nacházelo 13 lidí, z toho tři dospělí a 10 dětí," uvedla na facebooku trenčínská policie. 

Podle slovenských médií se mělo jednat o horolezecké soustředění dětí ve věku do 15 let, které pocházejí z České republiky. Tuto informaci redakci TN.cz sdělila i reportérka televize Markíza, která zjišťovala informace přímo na místě. Děti měly podle ní na tábor přijet z Prahy. 

Že se jedná o české občany, potvrdilo i Ministerstvo zahraničních věcí České republiky. "Náš zastupitelský úřad kontaktoval krizové řízení slovenského ministerstva vnitra a je v kontaktu s místními policejními a hasičskými složkami. Zatím se na konzulární službu Velvyslanectví v Bratislavě nikdo v této věci neobrátil," prozradil tiskový mluvčí ministerstva Daniel Drake. 

[chooze:article;value:510277]

​Na místě zasahovali hasiči, policisté a záchranáři, kteří tam vyslali i dvě letecké jednotky a postarali se o devět zraněných. Podle mluvčí záchranářů Aleny Krčové dva dospělí utrpěli lehčí až středně těžká zranění.

Dalších sedm zraněných byly děti. "Detaily k jejich zdravotnímu stavu vzhledem k věku uvést nemohu. Po ošetření byli všichni pacienti převezeni do nemocnic v Bánské Bystrici, Bratislavě, Bojnicích, Topolčanech a Trenčíně," upřesnila. Reportérka TV Markíza doplnila, že i dětští pacienti měli mít lehká až středně těžká zranění. Jedenáctiletou dívku do nemocnice záchranáři přepravili letecky. 

"Náš zastupitelský úřad v tuto chvíli kontaktuje jednotlivá zdravotnická zařízení, aby se ujistil, že hospitalizovaní čeští občané nepotřebují asistenci," doplnil Daniel Drake. 

Děti měly být ubytované na chatě Smrečina v chatové oblasti, která je od obce vzdálená šest kilometrů. V místě není dobrý signál, což podle tamního úřadu ztížilo komunikaci. Obec ale přislíbila, že lidem zabezpečí náhradní ubytování. "Objekt je dvoupatrový. Polovina chaty by měla být zřícená," řekl mluvčí hasičů Marián Petrík. 

Příčina neštěstí je zatím předmětem vyšetřování. 

Na cestě k chatě, kde vybuchl plyn, projelo několik aut záchranných složek:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.