Ruské děti čeká nový druh výuky. Ve škole budou cvičit s puškami a drony

Ruské školáky čeká v novém školním roce nový druh výuky. Konkrétně se mají učit používat bojové drony. Pro ruskou vládní agenturu RIA to koncem minulého týdne řekl vlivný ruský senátor Arťom Šejkin. Jít má o součást programu Avangard, který má probíhat ve speciálních centrech a sloužit k "vojensko-vlasteneckému vzdělávání mládeže".

Jak upozornila na twitteru zpravodajská služba britského ministerstva obrany, do programu se mají zapojit žáci 10. a 11. třídy, tedy ekvivalent čerstvých českých středoškoláků –⁠ děti cca od 15 do 17 let. Učit se mají zacházet nejen s drony, ale také s tradičními bojovými prostředky, jako jsou granáty nebo střelné zbraně. Chybět nemá ani první pomoc.

"Armáda dneška, to není jen útočná puška Kalašnikov, ale také moderní bezpilotní prostředky," vysvětlil změny v programu Šejkin.

[chooze:article;value:514171]

Rusista Jiří Just potvrzuje, že nejde o žádný výmysl. "Ministerstvo školství společně s ministerstvem obrany a ministerstvem průmyslu skutečně plánují od letošního roku zavést tento kurs. Jeho přesná podoba zatím není jasná, nicméně skutečně by se tam měli žáci učit ovládat a používat dron," řekl pro TN.cz.

Nelze si podle něj ale představovat, že půjde o každotýdenní vyučovací hodinu. "Budou to asi dvě až tři hodiny ročně," tvrdí. "Nicméně to zdůrazňuje současný stav a náladu v ruské společnosti. Vláda vede mladé Rusy k tomu, aby vstoupili do armády a bojovali. Hodí se jim každá ruka. Takže ten cíl je hlavně propagandistický," vysvětluje.

Drony hrají důležitou roli v současné ruské agresi na Ukrajině, a to už od jejího samého počátku. Ve velkém je přitom používají obě strany, a to jak k průzkumu, tak přímým útokům.

​Ukrajinská armáda cílí na Krym. Chování Rusů prozradilo jejich problémy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.