Hluk ze stavby jim nedovolí větrat ani spát. Město to neřeší, tvrdí lidé

Na redakci TN.cz se obrátili zoufalí obyvatelé města Bělá pod Bezdězem, které už několik měsíců trápí nadměrný hluk. Ten má pocházet z probíhající stavby firmy Tiberina Automotive s.r.o., která se v poslední době začala rozrůstat.

"To by z principu věci nikomu nevadilo, byť by to snížilo hodnotu nemovitostí okolo. Už třeba rok tam ale každý den, od pondělí do neděle, začnou stavět a manipulovat s ocelovými kontejnery, což dělá neskutečný rachot," postěžoval si pan Radek, který do Bělé pod Bezdězem jezdí na chatu.

Hluk prý neutichá ani o svátcích. "Paní sousedka je z toho už psychicky na zhroucení, protože neví, kam větrat v těch vedrech, aby mohla spát, a přitom se doma neudusila," dodal pan Radek s tím, že situace trápí i další obyvatele.

Bělá pod Bezdězem:

​Město prý situaci řeší

Tamním obyvatelům tak už došla trpělivost a se situací konfrontovali i vedení města. To prý ale nepřináší žádné výsledky. "Vždycky udělají jednání, dají to na facebook, ale nic se neděje," zhodnotil pan Radek. Poslední příspěvek týkající se hluku z výstavby zveřejnilo město na sociálních sítích 18. července.

Místostarosta města Dušan Hýbner (nez.) v něm informoval, že se společně se starostkou Jitkou Tošovskou (nez.) sešli s ředitelem firmy Tiberina Automotive s.r.o., která má výstavbu na svědomí. Firmu redakce TN.cz také oslovila, vyjádření ale zatím neobdržela. Vedení města se ale prý s firmou dohodlo hned na několika opatřeních, která mají vést ke zlepšení situace.

Jedním z nich má být například to, že práce na stavbě budou o víkendech začínat nejdříve v osm hodin. Mají být také učiněna opatření ke snížení hlučnosti při nakládkách a skládkách materiálu. S hlukem by mělo pomoct prý i to, že do poloviny srpna má být hala osazena vraty a okny. Zda firma dohodu plní, si prý město o víkendu zkontrolovalo. "Kontrola proběhla a bylo to v pořádku," řekl redakci TN.cz místostarosta Hýbner.

[chooze:article;value:513876]

Lidem už ale došla trpělivost

Obyvatelům ale přísliby města ani firmy nestačí. Žádají proto, aby město výrobu eliminovalo či přesunulo do jiné části továrny. Pomoct by mohla i protihluková opatření. Právě na těch se podle starostky Jitky Tošovské už brzy začne pracovat.

"V polovině srpna by se měla začít stavět protihluková pětimetrová stěna. Ta asi nebude do konce srpna, ale měla by se začít stavět v těch místech, kde je větší výskyt domů. A pak by měla pokračovat dozadu až na konec areálu," sdělila redakci TN.cz.

[chooze:article;value:509872]

Pan Radek i další obyvatelé Bělé pod Bezdězem se tak obávají i dne, kdy stavba bude zkolaudována. "Pak totiž nebude možné vznášet námitky a připomínky ke stavbě," upozornil pan Radek, podle kterého se tak může stát třeba až za rok. 

Město prý ale zatím neví, kdy bude stavba zkolaudována. "Kolaudaci nevím, ale veškerá práce by měla být do konce srpna," řekl místostarosta Hýbner. Podle starostky by právě na konci srpna mělo dojít i k další kontrole. Situaci pak chtějí vyhodnotit do poloviny září. Podle místostarosty město víc dělat nemůže.

Na začátku července duněla na Vysočině technoparty. Lidé si stěžovali na hluk:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.