Přelomový lék na Alzheimerovu chorobu se blíží na trh. Jde o milník, říkají vědci

Experti na zdravotnictví označují výsledky studie za přelomové. Díky lékům by se Alzheimerova choroba dokonce mohla stát stejně zvladatelným onemocněním, jako je cukrovka nebo astma, píše Guardian. Data z výzkumu také ukázala, že experimentální látka donanemab, který je podle CNN těsně před schválením ve Spojených státech, výrazně zpomaluje průběh nemoci o víc než 35 procent. 

Výzkum léku by měl být přelomový hlavně proto, že zjištění vědců po letech zkoumání ukázalo pokles vývoje nemoci u pacientů v rané fázi nemoci. Znamenalo by to, že při jejím včasném odhalení a zavedení léčby by mohli pacienti nadále obstarávat běžné lidské potřeby, jako je nakupování, správa vlastních financí a dohled nad léky, které potřebují brát. 

[chooze:article;value:485610]

Už na začátku července však úřady v USA schválily lék zvaný Leqembi, který by měl podle výzkumníků po sérii vyšetření také výrazně ulevit. Zájemci na něj ale budou muset čekat několik měsíců, do konce roku by ho měly dostat zhruba tři tisíce pacientů, uvedl web Fox News. Ve fázi výzkumu je nyní také přípravek lecanemab, který nemoc zpomaluje o 27 procent.

Vědci i kvůli rostoucímu počtu pacientů s demencí volají po co nejrychlejším schvalování těchto léků, více než 20 let totiž nebyl představený žádný výrazně nový druh léčby. "Na obzoru jsou dva typy léčby Alzheimerovy choroby, které by mohly tolika lidem změnit život. Potřebujeme proto rychlé rozhodnutí regulačních orgánů, aby pacienti, kterým to pomůže, nezůstali v nejistotě," reagovala na představení léků britská expertka na výzkum rozvoje této choroby Susan Kohlhaasová.

[chooze:article;value:501443]

Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou demence a odborníci ji považují za jednu z největších zdravotních hrozeb současnosti. Do roku 2050 by na světě s touto nemocí mohlo být až 153 milionů lidí, předpovídal loni odborný časopis Lancet Public Health

Jednoduchý a rychlý test může odhalit Alzheimerovu chorobu (07/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.