Tajuplné tunely, unikátní kluby i výlety do historie. Dovolenou v Praze si užijete

[chooze:gallery;value:32448]

​Místo dovolené u moře dovolená v České republice, a navíc přímo v její metropoli. Seznámíme vás s vyhlášenými i těmi méně známými místy Prahy, která stojí rozhodně za to, abyste je viděli.

Odhalení skrytých pokladů

Tajuplné zahrady

Praha nabízí řady nádherných zahrad. Mezi ty nejznámější se řadí například Valdštejnská zahrada, soubor zahrad pod Pražským hradem, ale i zoologická zahrada. Pokud si ovšem chcete užít krásy přírody bez davů lidí, vyrazte do Vrtbovské zahrady.

Ta je jen kousek od Karlova mostu či turisty oblíbené Lennonovy zdi, takže můžete cestu k zahradě spojit s procházkou kolem těchto památek. Pokud si budete chtít procházku prodloužit, nedaleko od Vrtbovské zahrady se nacházejí i nádherné Petřínské sady.

Rozlohou jedna z menších pražských zahrad vás zaujme řadou neobvyklých architektonických řešení, je totiž postavena ve svahu. Návštěvu navíc obohatí voliéra s exotickými ptáky a dvě galerie se stálou expozicí. V letních měsících je zahrada otevřena od 10 do 19 hodin. Dospělí za vstup, který zahrnuje i voliéru a galerie, zaplatí 120 korun. Důchodci a studenti 95 korun, děti do 15 let 85 korun a rodinné vstupné stojí 350 korun.

[chooze:article;value:513456]

Historické podzemí

V letních pařácích všichni ocení každou příležitost se před sluncem schovat. Jednu z nich nabízí pražské historické podzemí, například pod Staroměstskou radnicí. Komplex tunelů a chodeb je jedním z největších v Praze a je starší než radnice nad ním.

V podzemí Staroměstské radnice denně probíhá řada prohlídek. Pokud však chcete poslouchat zajímavosti o pražském podzemí v mateřském jazyce, jsou prohlídky v 11 a 15 hodin přesně pro vás.

V případě, že vstupenky nakoupíte s předstihem po internetu, zaplatí dospělí 390 korun, senioři, děti do 15 let a studenti pak shodně 260 korun. Za rodinnou vstupenku pro dva dospělé a čtyři děti pak utratíte 845 korun.

Tunely se ale nachází v různých částech Prahy. Pod povrch země se můžete vydat i v Divoké Šárce, pod malostranským kostelem Panny Marie Vítězné nebo spatřit prostory v Branické skále, kde se kdysi skladoval led z Vltavy.

[chooze:article;value:512454]

Neznámé umělecké galerie

Na své si v hlavním městě přijdou i milovníci kultury a umění. V případě, že hledáte jiné galerie než třeba tu v pražském Rudolfinu, Národní galerii nebo Obrazárně Pražského hradu, tak jste na správném místě.

MeetFactory

Abyste se do MeetFactory dostali, musíte podniknout cestu na Smíchov. Hlavním poznávacím znamením industriální budovy jsou dvě červená auta pověšená na její fasádě. V MeetFactory se často pořádají výstavy, divadelní představení, přednášky nebo koncerty. Žízeň můžete uhasit v kavárně nebo u baru.

Centrum současného umění DOX

Návštěvu v Centru současného umění DOX si užijí především milovníci moderního českého a světového umění. Zúčastnit se můžete různých výstav, rodinných programů či přednášek. K posezení slouží kavárna s terasou.

Zapomenuté památky

Hlavní město nabízí řadu památek, na které jezdí lidé z celého světa. Mezi ty nejnavštěvovanější patří Pražský hrad, orloj či Karlův most. V Praze je přitom památek daleko více. Turisté na některé ale mnohdy zapomínají.

Clam-Gallasův palác

Přestože je tato mohutná budova přímo v centru města, nedostává se jí takové pozornosti, jakou by si zasloužila. Šlechtické sídlo bylo vybudováno v první polovině 18. století na takzvané Královské cestě. V minulém roce navíc prošla rekonstrukcí, po níž bylo zpřístupněno přízemí s kavárnou a obchody.

Historickou budovu si můžete prohlédnout v rámci komentované prohlídky. Ve všedních dnech každou hodinu od 13 do 18 hodin, o víkendech pak již od 11 hodin. Dospělí za vstup zaplatí 250 korun. Důchodci, děti a studenti shodně 130 korun. Rodinné vstupné pro dva dospělé a tři děti pořídíte za 600 korun. Děti do sedmi let mají vstup zdarma.

Nový Svět

Malebné zákoutí najdete na Hradčanech jen kousek od Pražského hradu a daleko od davů turistů. Ve stejnojmenné ulici si prohlédnete někdejší městské hradby a malé obytné domky. Většina domů v této části města má ve svém názvu slovo "zlatá". Například dům U Zlatého stromu, ve kterém žil i tvůrce filmu Pan Tau a režisér Jindřich Polák, či dům U Zlatého slunce.

[chooze:article;value:466449]

Jedinečné kavárny

Míst, kam zajít v Praze na kávu, je spousta. Ty v centru města jsou ale většinou plné turistů. Poblíž centra hlavního města se přitom nachází i kavárny, které mnoho lidí nezná.

Bistro 66

Unikátní podívanou při vychutnávání šálku kávy a dezertu nabízí Bistro 66. To sídlí přímo v útrobách Žižkovské věže, Prahu tak máte jako na dlani. Kromě kávy a zákusků podnik nabízí i snídaně a hlavní jídla. Do Bistra 66 tedy zamiřte, pokud toužíte po úniku z centra a nebojíte se výšek. 

Café Komedie

Kavárna je nedaleko Národní třídy v budově stejnojmenného divadla a nenabízí pouze kávu a zákusky. Za poměrně příznivou cenu si můžete dopřát klasické hospodské pochoutky jako třeba nakládaný hermelín. V majestátně vyhlížejících prostorách si můžete dát i pivo nebo míchané koktejly.

Známé i méně známé mosty

Oba břehy Vltavy v Praze spojuje celkem 18 mostů. Mezi ty nejznámější patří rozhodně Karlův most, Barrandovský most a Jiráskův most. Krásné procházky přes nejdelší českou řeku přitom poskytují i další.

Palackého most

Palackého most nabízí krásné výhledy z širšího centra Prahy. Postaven byl již v roce 1878, než byl v roce 1951 rozšířen. Pojmenován je po Františku Palackém, dříve se mu však říkalo například Podskalský most. Jedná se o třetí nejstarší dochovaný most přes Vltavu.

Štefánikův most

Na jeho místě stál v 19. století most císaře Františka Josefa I., který byl demontován v roce 1947. Štefánikův most byl dostavěn v roce 1951 a propojuje Revoluční třídu s Letenským tunelem. Stejně jako Palacký most je využíván pro pěší, silniční i tramvajovou dopravu. I zde se můžete kochat krásami historického centra Prahy.

[chooze:article;value:464534]

Rady a tipy od místních

Kde se dobře najíst?

Hlavně v centru Prahy je často těžké najíst místo, kde se dobře najíst za přiměřené ceny a bez dlouhého čekání kvůli návalům turistů. I takové podniky ale existují. Stačí pozorně koukat.

Pivnice U Zlatého slona

Nachází se hned vedle Havelského tržiště a potěší hlavně milovníky piva a české kuchyně. Za jídlo z denního menu zaplatíte maximálně 150 korun. Za polévku připlatíte dalších 50 korun. Velké pivo pak stojí 45 korun.

PhoViet T&T

Jestli zrovna nemáte chuť na českou kuchyni, můžete navštívit vietnamskou restauraci, která se nachází v Paláci Metro na Národní třídě. Porci nudlí tam koupíte už za 40 korun. Za standardní hlavní jídlo zde necháte okolo 140 korun za jednoho.

Většinu zmíněných míst naleznete v samotném srdci metropole. Dostanete se k nim například tramvajemi. Část z nich je klimatizovaná, což se v letních měsících hodí. Další možností je chůze. Příjemná procházka historickou Prahou je krásným zpříjemněním dne.

Nejlepší čas pro návštěvu těchto míst

Všechna výše zmíněná místa se o prázdninách vyplatí navštívit v dopoledních hodinách, kdy není Praha zaplněná turisty a lidmi, kteří vyrážejí po práci na procházku po městě. Do obou restaurací je nejlepší přijít ještě před 12. nebo po 14. hodině, kdy se vyhnete běžnému náporu v čase oběda.

[chooze:article;value:513242]

Nejčastěji kladené otázky

Jaké další skryté poklady Praha nabízí?

Hlavní město nabízí spoustu míst a aktivit, které unikají vyšší pozornosti turistů. Některé z nich vám přitom mohou velmi zpříjemnit cestování po Praze.

Historická linka tramvaje číslo 42

Cestu centrem města zjednoduší například historická linka tramvaje číslo 42. Od 1. července do 3. září jezdí každý den. Oproti běžným tramvajím má vlastní jízdní řád a jízdenky. Funguje na principu hop-on, hop-off, takže můžete na libovolné zastávce vystoupit a v jízdě pokračovat později.

Jízdenka na 24 hodin pro dospělé stojí 300 korun. Děti do tří let jezdí zdarma. Senioři, studenti a děti od čtyř let zaplatí 200 korun. Jízdenku je možné pořídit u průvodčího při nastoupení do tramvaje a platit lze i kartou.

Páternoster

Zajímavým zpestřením dovolené v Praze je určitě i projížďka páternosterem. Nepřetržitě se hýbajících výtahů je v hlavním městě hned několik. Na jeden z nich narazíte například v budově magistrátu, další pak budově Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

[chooze:article;value:513858]

Jaké jsou nejlepší způsoby dopravy po Praze?

Pokud do Prahy přijedete autem, bude nejlepším řešením ho nechat na jednom z parkovišť na okraji města. Jedním z nejrychlejších způsobů dopravy je totiž MHD. Nejlepší z nabízených možností je jednoznačně metro, pokud se ale chcete kochat pražskými ulicemi, neuděláte chybu při jízdě tramvají.

Navíc ušetříte. Celodenní jízdenku koupíte už za 120 korun. Děti do 15 let navíc jezdí po Praze zdarma. Senioři od 60 do 65 let koupí celodenní jízdenku za 60 korun, senioři nad 65 let jezdí MHD zdarma.

Jaký je nejlepší čas pro návštěvu Prahy?

Záleží na vašich preferencích. Letní Praha je nádherná a rozhodně stojí za návštěvu. Stejně tak vánoční Praha a její trhy. V těchto částech roku je ale v hlavním městě nejvyšší počet turistů. Jestli se jim chcete vyhnout, dorazte do Prahy na jaře. Kvetoucí stromy v majestátních zahradách nebo na Petříně vám vykouzlí úsměv na tváři a nebudete se brodit davy lidí.

Praha po letech otevře novou školu. Stála 650 tisíc na jednoho žáka:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.