V českých rybnících se zhoršila kvalita vody, někde museli zakázat koupání

Kvůli sinicím museli zakázat koupaní hygienici v Ústeckém kraji na jezeře Chmelař na Litoměřicku. Kvůli parazitům se lidé nemohou koupat ani v rybníku v Proboštově na Teplicku. 

Už dříve teplická pohotovost hlásila neobvykle vysoký počet lidí, kteří přišli se svědivou vyrážkou, takzvanou cerkáriovou dermatitidou. Všechny pacienty tehdy spojovala návštěva právě proboštovského rybníka. Co přesně za zdravotními potížemi stojí, nyní zjišťují epidemiologové. 

​Akutní problém při koupání kvůli sinicím hrozí také například na Orlíku u Podolska v jižních Čechách, na Velkém rybníce u Hroznětína v Karlovarském kraji a na Rybníku Kachlička na Vysočině. Všude tam hygienici koupání zakázali, stejně jako třeba na Skalce u Chebu.

[chooze:article;value:512907]

Na koupališti v Tanvaldu v Libereckém kraji by se lidé neměli koupat kvůli fekálnímu znečištění, s kterým se koupaliště napájené z místního potoka potýkalo i v minulosti. Kvůli špatné kvalitě vody letos koupací sezona ani nezačala v areálu Dolce u Trutnova v Královéhradeckém kraji.

Na řadě míst pak hygiena koupání pouze nedoporučuje. Například v Chabařovicích hygienici upozorňují na riziko zdravotních potíží u citlivějších lidí a všem doporučují, aby se po koupání osprchovali.

Závod se musel zrušit. Ryby ve znečištěném rybníku uhynuly (06/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.