Zažíváme poslední chladné léto. Pravé peklo teprve přijde, varují meteorologové

Chladnější léto než to letošní už za našich životů nebude. Hrozivé proroctví uznávaného klimatologa počítá s devastací Evropy i USA neustále intenzivnějšími vlnami veder. Před dalším oteplováním planety varoval na twitteru.

"Většina lidí stále netuší, v jakém nebezpečí jsou. Tohle bude nejchladnější léto po zbytek vašeho života. Neměli bychom si z toho dělat legraci, mělo by to být skutečně děsivé. Jediná cesta z této noční můry z horka je co nejdříve skoncovat s fosilními palivy," tvrdí Kalmus.

[chooze:article;value:513257]

"Vždycky tady budou regionální a meziroční rozdíly, ale průměrně teplotní trendy jasně dokládají, že letošní léto je na dlouhou dobu tím nejchladnějším. Pokud ale společnost přejde do režimu klimatické nouze, je možné, že se planeta začne do konce století ochlazovat," pokračoval.

Jeho slovům dává za pravdu i meteoroložka Dagmar Honsová. "Současná extrémní vedra jsou spojena s klimatickými změnami, za kterými stojí lidská činnost a s ní spojená produkce skleníkových plynů. Těch by ale mělo dle klimatických dohod do budoucna ubývat, ale náprava bude dlouhá," řekla TN.cz.

[chooze:article;value:513428]

"Za druhé jsou tyto extrémní teploty spojené s koncem La Niña a přechodu do klimatické fáze El Niño, což vždy znamená zvýšení globální teploty, do třetice teplota oceánů je extrémně vysoko. Zejména Atlantiku a Pacifiku. Pokud budeme takto pokračovat, předpoklad NASA není vůbec od věci," vysvětlila Honsová.

Že svět směřuje ke stále vyšším teplotám, potvrzuje i Světová meteorologická organizace (WMO), která patří pod OSN. Kromě horka, které je nebezpečné samo o sobě, se s oteplováním planety pojí i záplavy, monzuny nebo tajfuny.

Extrémní počasí sužuje většinu Evropy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.