I civilní lodě jsou vojenské cíle, prohlásilo Rusko. V noci ostřelovalo Oděsu

Už třetí noc v řadě čelilo přístavní město Oděsa na jihu Ukrajiny ruskému ostřelování. Čtyři lidé utrpěli zranění, jeden člověk zůstává pod troskami. V Mykolajivu zasáhly ruské střely třípatrovou budovu, zemřelo nejméně 19 lidí. Další dva jsou v nemocnici včetně dítěte.

Ukrajina a západní spojenci se obávají útoků na civilní lodě, které z Ukrajiny převážejí obilí. U přístavů prý Rusko umístilo další miny. "Koridor musí být bezpečný. Jak znám Rusko, nebude koridor bezpečný, dokud OSN nepodnikne jasné a rozhodné kroky na nejvyšší úrovni. Jsou zapotřebí praktické činy, kterých jsme se zatím nedočkali," prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

[chooze:article;value:513893]

"Dohodu o převozu obilí jsme znovu a znovu prodlužovali. Prokázali jsme obrovskou trpělivost a toleranci. Doufali jsme, že naši zahraniční kolegové konečně začnou plně dodržovat dohodnuté podmínky. Nic takového se však nestalo," tvrdil ruský prezident Vladimir Putin.

V Oděse už Rusko v posledních dnech ostřelováním zničilo celkem asi 60 tisíc tun obilí. Na Ruskem okupovaném Krymu vyhlásili výjimečný stav poté, co Ukrajina na ostrov zaútočila drony. Ty poničily čtyři budovy, jeden člověk při tom zemřel.

Americké ministerstvo obrany mezitím oznámilo další vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě v přepočtu téměř 30 miliard korun. Do válkou zmítané země pošle mimo jiné systémy protivzdušné obrany NASAMS nebo vybavení na odminování. Spojené státy od začátku války na pomoc Ukrajině celkem vyčlenily v přepočtu více než 200 miliard korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.