Vláda chystá konec čtyř dávek. Nahradit je má jedna superdávka

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá rozsáhlé změny v dávkovém systému. Připravuje sloučení několika typů dávek, čímž plánuje usnadnit lidem papírování a současně ulevit úřadům. Na informaci jako první upozornil portál iRozhlas.

Podle připravovaného návrhu se má jednat o čtyři typy dávek. Sloučení se má týkat dávky na živobytí, doplatku a příspěvku na bydlení a přídavku na dítě. "MPSV pracuje na návrhu úprav příjmově testovaných sociálních dávek," sdělil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jakub Augusta.

[chooze:article;value:513876]

Formuláře žádostí o tyto dávky často obsahují stejné informace, které však musí žadatelé vyplňovat opakovaně. Kvůli tomu se velmi rychle zbytečně hromadí řada formulářů. Sloučením dávek chce ministerstvo snížit papírování jak pro žadatele, tak pro úřady, které by místo čtyř žádostí musely nově zpracovávat jen jednu.

Zjednodušit žádání chce ministerstvo také skrze digitalizaci. "Cílem je systém zjednodušit, zpřehlednit, zajistit větší efektivitu a dostupnost i díky vysoké míře digitalizace a zároveň do systému vnést jasný řád a pravidla týkající se zkoumání příjmové situace domácností, a to jak v rámci majetkové situace, tak v oblasti aktivity na trhu práce," dodal Augusta.

Podle návrhu by se výše pomoci odvíjela především od příjmu domácnosti a byla by rozdělená na dvě různé podoby. Záleží na tom, jestli domácnost vydělává více nebo méně než 1,3násobek životního minima. Minimum se potom odvíjí od složení domácnosti, například pokud v ní jsou děti či ne.

[chooze:article;value:509947]

Žadatelé o novou dávku se budou muset podrobit testem příjmů i majetku. Například lidé, kteří vlastní několik nemovitostí, které mohou pronajmout, by byli znevýhodněni. Pro žadatele nad zmíněnou hranicí 1,3násobku životního minima by měla pomoc být pouze finanční. Lidé pod touto hranicí by měli mít nárok i na další sociální poradenství, které má domácnostem pomoci se ze svízelné situace dostat.

V současnosti jde však pouze o prvotní návrhy, které se velmi snadno mohou změnit. "Návrhy na úpravy jsou diskutovány v rámci pracovní skupiny, kde jsou zastoupeni představitelé politických stran i zainteresovaných neziskových organizací. První výstupy chystaných změn bychom rádi zveřejnili na podzim," uvedl Augusta.

Na Čechy doléhá ekonomická krize. Stále více z nich žádá o dávky (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.