Konec kolon na chorvatských dálnicích? Země přejde na nový systém mýta

Chorvatská vláda na vybudování nového systému výběru mýta už oficiálně vypsala výběrové řízení. Platit by měl už od podzimu letošního roku. 

Důvodem změny je snaha státu ulevit chorvatským a srbským silnicím od dlouhých kolon. Podle výpočtů vlády projede nyní mýtnou branou Zagreb - Lučka za jednu hodinu zhruba 250 vozů, po plánované větší digitalizaci by jich podle politiků mohlo být až tři tisíce. 

[chooze:article;value:512982]

Přestože chorvatská vláda ještě neupřesnila detailní podobu nového mýta, už jsou známé její hrubé obrysy. "Nový fakturační systém bude kombinací obou nynějších technologií. Dojde k vyúčtování pomocí modernější verze elektronických plateb ENC a placení pomocí automatického čtení SPZ," píše reportér Domagoj Mikić z webu Dnevnik.hr

Vláda tak rozhodla, že nezavede dálniční známky, které fungují třeba v Česku, pouze chce svůj systém víc zmodernizovat. Díky automatickým elektronickým platbám by se tak pro některé šoféry měl zrychlit průjezd přes jednotlivé brány, kde nebudou muset zastavovat.

Rychlejší cesta 

Největší výhodu budou mít řidiči, kteří používají takzvanou elektronickou službu ENC, po jejíž koupi platí řidiči mýto automaticky kartou. Pro nákladní vozidla bude takové zařízení povinné. Integrovaný systém pak umožní autům s tímto vybavením na mýtných branách v Chorvatsku a Srbsku projíždět bez zastavení, informuje deník Jutarnji list

Výměna současných mýtných bran bude podle odhadů stát zhruba 100 milionů eur (zhruba 2,5 miliardy korun), píše chorvatský web Dnevnik.hr. Stát plánuje podle posledních prohlášení politiků novou službu využívat dalších patnáct let. 

Peklo na chorvatských silnicích. Na cestě k moři se tvoří kolony (07/2023): 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.