Záchranáři o nehodě na D2: Na místě bylo 25 národností, domluva byla těžká

​Záchranáři na místě nehody museli ošetřit 77 lidí. V brněnské fakultní nemocnici poté museli být operovaní dva lidé, další jsou už však stabilizovaní, nebo už byli propuštěni do domácí péče, řekla ředitelka Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje (ZZS JMK) Hana Albrechtová.

Nejvíc podle nich situaci komplikovalo to, že zraněnými na místě byli hlavně cizinci. "Všichni pacienti v nemocnicích nebyli česky mluvící," doplnila Albrechtová s tím, že to pro záchranáře během zásahu zkomplikovalo situaci. "Ztotožňování bylo poměrně složité a probíhá vlastně doteď," řekla. Řidič, který při nehodě zemřel, byl cizinec s trvalým pobytem v České republice. Se zásahem proto pomáhala i cizinecká policie. 

[chooze:article;value:513641]

Celou záchrannou akci považují záchranáři za jednu z nejnáročnějších za poslední roky. "Naše operační středisko poslalo na místo 15 jednotek hasičů. Aktivovali jsme vrtulník letecké služby policie s hasičskými záchranáři, kteří disponují vyprošťovacím zařízením," doplnil k tomu vedoucí oddělení IZS jihomoravských hasičů Radek Miškařík.

Z aut museli hasiči pomocí speciálních zařízení vyprostit celkem 12 osob. Mezi zraněnými bylo i pět dětí, které byly převezeny do přilehlých nemocnic. Podle záchranářů je ale jejich stav už stabilizovaný. 

Podívejte se na reportáž TV Nova o pondělní vážné nehodě na dálnici D2 na Břeclavsku: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.