V Římě padl teplotní rekord. Vlny veder budou zesilovat, varuje OSN

"Svět se musí připravit na intenzivnější vlny veder. Obávám se, že nás čeká pořádná jízda, která bude mít poměrně závažné dopady. To, co se děje, je v souladu s vědeckými poznatky o globálním oteplování," upozornil odborník na extrémní počasí a klima OSN John Nairn.

OSN varuje: zvykejme si na to, že vlny veder tu s námi kvůli globálnímu oteplování v budoucnu budou čím dál častěji. A nejrychleji se má oteplovat právě Evropa.

[chooze:article;value:513684]

Historicky dosud nejvyšší teplota na našem kontinentě, tedy 48,8 stupně Celsia, byla naměřena před dvěma lety na Sicílii. Předchozí rekord 48 stupňů Celsia zaznamenali o více než 40 let předtím v Aténách. A v následujících dnech by údajně mohlo být ještě tepleji na Sicílii nebo v sousední Sardinii.

"Byli jsme připraveni. Dostali jsme informace a byli jsme připraveni, ale jedna věc je to slyšet nebo číst, druhá věc je to cítit, je tu opravdu šílené vedro. Nejsme na to zvyklí," řekl turista Alberetto Fausto.

V Británii už úřady kvůli požárům a vedrům vydaly varování před cestami do Řecka, Španělska a Itálie. Horka představují podle expertů velká zdravotní rizika.

[chooze:article;value:513418]

Loni v létě v Evropě údajně v důsledku extrémních veder zemřelo přes 60 tisíc lidí a očekává se, že letos může být číslo vyšší. "Obzvláště nebezpečné pro lidské zdraví jsou opakované vysoké noční teploty, protože tělo se nedokáže zotavit z trvalého horka. To vede ke zvýšenému počtu případů infarktu a úmrtí," varoval Nairn.

Nejnáchylnější na vysoké teploty jsou kojenci, senioři nad 65 let a lidé trpící chronickými nemocemi. Oproti mužům v horku častěji umírají ženy. Lidé by se měli zdržovat ve stínu, co nejméně se fyzicky namáhat, pít dostatečně tekutin a v ideálním případě udržovat teplotu v místnosti pod 32 stupni Celsia přes den a pod 24 stupni v noci.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.