V přírodních koupalištích mohou bujet sinice. Odborník radí, na co dávat pozor

[chooze:gallery;value:32408]

Koupání pod otevřeným nebem je nedílnou součástí léta, bez které se čím dál teplejší letní počasí dá zvládat jen těžko. Ideální jsou ke zchlazení přírodní koupaliště, kterých jsou v Česku desítky. Jenže koupání v přírodě není bez rizika.

Problémem mohou být sinice, které se čas od času v teplé vodě přemnoží, čímž snižují kvalitu vody. To může mít za následek řadu zdravotních potíží zejména pro alergiky. O tom, jak je na tom kvalita vody v českých přírodních koupalištích, promluvil v pondělní Snídani Petr Pumann z oddělení hygieny vody Centra zdraví a životního prostředí SZÚ.

[chooze:article;value:512907]

Situace vody je v Česku obecně velmi dobrá. "Máme takovou pětistupňovou stupnici kvality vody. Těch koupališť, která na tom jsou opravdu špatně, těch je zhruba deset. Sledovaných koupacích vod máme okolo 250," sdělil Pumann.

Vody na čtvrtém a pátém stupni jsou tedy velmi rizikové. I nižší stupně však mohou představovat pro koupající se řadu problémů. Záleží především na zdravotním stavu lidí, kteří do vody vlezou.

Už třetí stupeň tak může znamenat zdravotní potíže. "U té trojky je to definované tak, že citlivé skupiny, alergici a těhotné ženy by se jim měli vyhýbat. Samozřejmě ale hodně záleží na individuálních případech. Teoreticky se dá koupat i v pětce, pokud jste na to dostatečně otrlí," vysvětlil Pumann.

[chooze:article;value:513522]

Typickým nebezpečím přírodních koupališť jsou sinice, které ve velkých počtech vylučují toxiny. "Největší riziko je v tom, že se člověk koupající ve vodě, kde jsou přemnožené sinice, může té vody nalokat. Když se tomuhle dokáže vyhnout, není hrozba až zas tak velká," uvedl Pumann.

Sinice lze naštěstí snadno odhalit. Lidé mohou nabrat vodu z koupaliště do lahve a chvíli počkat, než se její obsah usadí. Pokud je sinic ve vodě hodně, utvoří se na hladině nazelenalý kroužek či povlak.

Horší je to ale s mikroby, které jednoduchý amatérský test neodhalí. V takovém případě je lepší spolehnout se na měření hygieniků. Ta lze najít na stránkách koupacivody.cz, kde vědci pravidelně zveřejňují výsledky měření kvality vody na desítkách přírodních koupališť po celém Česku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.