V královské rodině se poruší staletá tradice. George si zvolí vlastní osud

Být součástí britské královské rodiny znamená dodržovat spoustu pravidel, které vycházejí z dlouholeté tradice. Jednou z nich je i to, že než panovník usedne na trůn, slouží určitou dobu v armádě.

"Tradice vstupu příslušníků královské rodiny do ozbrojených sil, byť jen na krátkou chvíli, zásadně umocňuje legitimitu monarchie," cituje historika Dominica Sandbrooka britský list Daily Mail. Jeho sesterské noviny The Mail on Sunday přišly s informací, že v případě prince George se tato staletá tradice poruší. 

Neočekává se od něj totiž, že bude sloužit v armádě, tak jako tomu bylo například u jeho prababičky Alžběty II., nebo u současného krále Karla III. či jeho otce Williama, který je dalším následníkem trůnu. Podle zdroje blízkého královské rodině, Williamova dlouholetého přítele, si chlapec bude moci vybrat. "Teoreticky nic nebrání tomu, aby se George věnoval například kariéře astronauta, pokud o to stojí, a později se stal králem," řekl. 

[chooze:article;value:505728]

​"Pravidla jsou teď jiná, nemusel by nutně dodržovat starý model, že nejdřív musí jít do armády a pak vstoupit do královského života," doplnil s tím, že i jeho sourozenci by si svůj osud mohli utvářet sami. Nevyloučil, že by se princezna Charlotte mohla stát lékařkou, pokud by chtěla. "Teď už to není takové akvárium, jako když vyrůstali William a Harry," konstatoval. 

Podle historika Huga Vickerse se jedná o významný moment. "Ukazuje to, že doba jde kupředu. Možná, že armáda nebude pro prince George tím nejlepším směrem. Mohl by místo toho udělat něco, jako je Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (program, který motivuje k rozvoji mladé lidi, pozn. red.)," vyjádřil se. Co podle Vickerse ale zjevně nefunguje, jsou případy, kdy se členové královské rodiny pustí do komerčního podnikání. 

"Myslím si, že ozbrojené síly to budou vnímat tak, že je to trochu škoda, ale to je vše, co si budou myslet," nechal se slyšet generál a bývalý velitel britské armády Richard Barrons.

[chooze:article;value:512279]

​V armádě nesloužili pouze panovníci, ale i další členové královské rodiny. Například Williamův bratr princ Harry byl jako voják dokonce nasazen v Afghánistánu. Dlouho tam ale nevydržel –⁠ poté, co se tuto informaci dozvěděl tisk, musel být odvolán zpět do Británie.

Letos na jaře zahraniční média informovala o tom, že zesnulá královna Alžběta si přála, aby oba její vnuci sloužili své vlasti v Afghánistánu. Riziko pro Williama, jakožto následníka trůnu, podle ní ale bylo příliš vysoké na to, aby ho tam vyslala. Prohlásil to generál Mike Jackson v rozhovoru pro historický televizní seriál Koruna. 

Na letošní korunovaci Karla III. prince George dostal roli pážete:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.