Na dálnici postavili nové mosty, teď se má rozšiřovat a bude potřeba je zbourat

Po dálnici D10 vedoucí z Prahy přes Mladou Boleslav do Libereckého kraje denně projede přes 40 tisíc aut a její kapacity už přestávají stačit. S jejím rozšířením se tak počítá už zhruba 15 let. Ředitelství silnic a dálnic ale jako by na to zapomnělo.

"Říkali mi, že to tak bývá, že se něco opravuje v nějakém režimu, a potom prostě přijde nějaký jiný záměr, větší záměr. A holt, když se kácí les, tak padají třísky," řekl TV Nova místostarosta Benátek nad Jizerou Pavel Štifter (ODS).

Od Prahy po Mladou Boleslav je 17 silničních či železničních nadjezdů nebo lávek. Sedm z nich bylo nedávno postaveno znovu, ty nejlevnější stály přitom přes 100 milionů korun a třeba nový most u Mladé Boleslavi vyšel na téměř 700 milionů. Podle vedení Benátek nad Jizerou, by se bourání mohlo týkat i teprve loni dokončeného nadjezdu.

[chooze:article;value:512280]

​"Samozřejmě bude potřeba některé stavební objekty upravit. Projekt rozšíření dálnice D10 na šest pruhů vznikl v roce 2018. Pokud někdo začal připravovat své stavby před tímto datem, tak je možné, že s tou budoucí D10 budou kolidovat," připustil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Demolice se bude pravděpodobně týkat i právě budované protihlukové stěny nedaleko Benátek nad Jizerou. Kvůli její stavbě je provoz na dálnici D10 omezen už několik měsíců.

V ohrožení jsou také nové dopravní stavby nedaleko obce Zápy u Prahy, tam by mohl vzít za své i nedávno otevřený obchvat obce, který leží hned vedle dálnice.

[chooze:article;value:513434]

​"Nedržíme v ruce detailní projekt, v tuto chvíli tedy nelze říct, které stavební objekty bychom demolovali či nikoliv," dodal Rýdl.

Se zahájením rozšiřování dálnice o čtyři metry na každé straně v úseku od Prahy až po Mladou Boleslav se počítá zhruba za pět let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.