Proč wagnerovci nedošli až do Moskvy? Putinův agent má novou teorii

Vzpoura wagnerovců otřásla Putinovým režimem jako nic před tím, náhle ale 24. června po pár hodinách skončila zrovna ve chvíli, kdy Prigožinovi vojáci byli pár kilometrů od Moskvy. Podle bývalého ruského agenta Girkina to bylo proto, že si Prigožin uvědomil, že dalekosáhlé změny, které jeho případný úspěch přinese, vlastně nejsou v jeho zájmu.

"Prigožin si během vyjednávání uvědomil, že jeho další kroky by nevedly ke změně uspořádání sil v současném systému, nevedly by k jejich přeskupení, ale vedly by k úplnému pádu systému, jehož on je součástí," řekl Girkin v rozhovoru, který zveřejnil na svém telegramu a jehož část na twitter s anglickými titulky umístil účet, který se věnuje ruské propagandě.

To by podle Girkina mělo nepředvídatelné důsledky, a to i pro Prigožina. "Ukázalo se, že nebyl připravený na roli takzvaně 'všeruského diktátora', kterého by u moci držely bajonety jeho janičářů. Buď dostal strach, nebo šlo o něco jiného, ale každopádně tu moc nemohl pozvednout, takže moc zůstala a ti vystrašení švábi se vrátili a zase ji nesou na svých křehkých bedrech," dodal Girkin.

[chooze:article;value:513182]

​Girkin stál v roce 2014 v čele proruských separatistů bojujících na Donbase proti Ukrajině. V nepřítomnosti byl vloni odsouzen nizozemským soudem na doživotí za podíl na sestřelení civilního letadla s 298 lidmi na palubě. V průběhu loňského roku se stal ostrým kritikem Kremlu. Vadí mu ale to, že je proti Ukrajině ruské velení příliš měkké a válku vede špatně. Prigožina už na jaře obviňoval, že chystá vzpouru, což se nakonec splnilo.

Fotka Prigožina ve spodkách

Po šéfovi wagnerovců Prigožinovi se po neúspěšné vzpouře slehla země. Ví se, že krátce po svém tažení jednal v Kremlu s Vladimirem Putinem. Začátkem července měl být v Petrohradu. Spekuluje se, že pobývá v Bělorusku, kam se wagnerovci na základě dohody s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem přesunuli.

Tento týden se po sociálních sítích začala šířit fotografie Prigožina, jak sedí kdesi ve stanu v tričku a spodním prádle na posteli. Podle nezávislé běloruské agentury Nexta zřejmě dorazil muž dříve přezdívaný "Putinův kuchař" do Běloruska, ale podle tzv. metadat by mělo jít o starší snímek pořízený ještě před vzpourou.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1679783030745972736

Americký generál ve výslužbě Robert Abrams v rozhovoru pro stanici ABC uvedl, že Prigožin je nejspíš ve vězení nebo mrtvý. Britský deník The Times tento týden napsal, že Prigožin spustil vzpouru kvůli rakovině, se kterou má bojovat, protože cítil, že "už nemá co ztratit".

Unikly informace o Putinově tajném vlaku, více v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.