Buckinghamský palác se otevřel veřejnosti. Uvnitř je výjimečná výstava

Asi 400 milionů lidí po celém světě na začátku května přihlíželo korunovaci krále Karla III. a královny Camilly. Všem se do paměti vryla nádherná roucha nebo historické kočáry. Zahlédnout je lidé mohli ale jen zdálky nebo v televizi. Teď mají šanci si je prohlédnout zblízka v Buckinghamském paláci.

Na předměty, které už navždy zůstanou zapsané v historii, se až do 24. září bude moci podívat každý. Ceny lístků pro dospělé začínají v přepočtu na 830 korunách a k vidění je toho opravdu spousta.

"Korunovační rukavice je velmi speciální. Vyrobená je pouze na pravou ruku a panovník ji má na sobě během hlavního momentu celé korunovace, kdy sedí na trůnu a drží žezlo," popisuje jeden z nejcennějších artefaktů kurátorka sbírky Sally Goodsirová.

[chooze:article;value:513322]

Jestli ale doufáte, že na chodbách během prohlídky narazíte i na krále a královnu, budete pravděpodobně zklamaní. Panovník se své první léto ve funkci rozhodl strávit tak, jak to měla dlouhé roky ve zvyku jeho zesnulá matka – na zámku Balmoral ve Skotsku.

V něčem se však Karlova dovolená bude lišit. Nejenže nechal vnitřní prostory Balmoralu trochu zrekonstruovat, ale zároveň se šeptá, že bude jeho pobyt ve Skotsku relativně krátký. Královna Alžběta II. na zámku pobývala až do půlky října.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.