Rakovina je stále častější u mladších lidí. Klíčem je změna stravování

Diagnóza rakoviny je stále častější i mezi mladšími lidmi, vyplývá z britských a amerických statistik. Přestože je jedno z nejzávažnějších onemocnění spojované se stářím, vědci zmiňují, že ve Velké Británii se výskyt rakoviny za poslední tři desítky let zvýšil o 22 procent. V USA dokonce narostl výskyt rakoviny mezi lidmi do 39 let o 24 procent.

"V posledních několika desetiletích jsme ve Velké Británii zaznamenali alarmující nárůst některých typů rakoviny u mnohem mladších lidí, zejména rakoviny tlustého střeva, dělohy, prsu a ledvin," řekl pro deník Daily Mail britský onkolog Ketan Patel. 

[chooze:article;value:509925]

Obzvlášť negativní statistiku odráží data o rakovině štítné žlázy. V ekonomicky nejvyspělejších státech skupiny G20 podle odborníků z Washingtonské univerzity stoupla bezmála o 81 procent. Tento typ rakoviny sice přináší vysoké šance na vyléčení, současným trendem v západní Evropě bude ale podle vědců stále vyšší výskyt – do roku 2035 až o 70 procent. 

​Důvod? Nezdravé potraviny, kouření i ovzduší

Důvody alarmujících světových statistik nejsou jednoznačné, odborníci ale nejčastěji zmiňují změny ve stravovacích návycích. Nejvíc údajně škodí rafinované cukry společně se stále menší pohybovou aktivitou nebo kouření, informuje deník The West Australian

"Působení těchto věcí na počátku dospívání, případně i dříve, může vést ke změnám v biologii, které umožňují vznik rakoviny v mladším věku," zmiňuje Patel.

[chooze:article;value:510912]

​Podle britského onkologa Jamese Kinrosse z univerzity Imperial College London způsobuje větší riziko rakoviny v mladém věku i nadměrná konzumace alkoholu nebo horší ovzduší. Dodává, že všechny tyto kombinace ve střevech vytvářejí prostředí, které s nárůstem rakoviny v mladém věku přímo souvisí. 

"Je to jako vnitřní klimatická krize. Ztráta vnitřní biodiverzity vede k rakovině a přispívá k dalším chronickým zdravotním problémům, jako je metabolický syndrom, autoimunitní onemocnění a deprese," uzavírá Kinross. "Pokud nepřijde zásadní změna ve stravovacích návycích mladých lidí, vzestup výskytu rakoviny nemůže skončit," míní.

Každý třetí Čech onemocní rakovinou. Podívejte se na video, jak podle ministra Válka zvrátit vývoj:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.