Poslanci pokračovali v jednání o konsolidačním balíčku

Od ranních hodin zástupci dolní komory Parlamentu debatovali nad vládním úsporným balíčkem. Opozice jej kritizovala a ministr financí Zbyněk Stanjura společně s premiérem Petrem Fialou (oba ODS) se snažili vládní návrh hájit.

"Pane předsedo vlády, já nevím, jestli jste si to uvědomil, ale vy šíříte strach. Vy jste tímto vlastně lidem řekl: 'My to děláme pro vás, ale vy to všechno ponesete.' Oni ani nechtějí takové věci," vyčetl premiérovi Milan Brázdil z hnutí SPD. 

"Ptal jsem se včera (ve středu, pozn. red.), jestli jste pro zvýšení spotřebních daní z tabáku, z alkoholu a hazardu? Ano! Tak za co nás teď kritizujete?" pustil se do opozice Stanjura. 

[chooze:article;value:512689]

​Kvůli velkému počtu poslanců přihlášených do rozpravy se ani ve čtvrtek zákonodárci k hlasování nedostali a schůzi těsně před půlnocí přerušili do pátečního rána. "Jsme připraveni vytrvale argumentovat a vládní většina je připravena prosadit ozdravný balíček, protože je to nutné. Není jiná cesta," nechal se slyšet Fiala. 

Konsolidační balíček například zavádí dvě sazby DPH místo tří. Zároveň zavádí nemocenské pojištění. Co všechno obsahuje, se dozvíte v tomto článku. 

Vzhledem ke koaliční většině se očekává, že kabinet balíček v prvním čtení uhájí a Poslanecká sněmovna jej pošle k projednání do výborů.

Reportáž o aktuálním dění ve Sněmovně:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.