Žádná studená válka, jde o něco úplně jiného, vzkazuje Lavrov na Západ

Vyostření vztahů mezi Západem a Ruskem kvůli invazi na Ukrajinu se mnozí politologové nezdráhají popisovat jako novou studenou válku. Nesouhlasí s tím šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, podle kterého jsme v procesu změny světového řádu.

Řekl to indonéskému listu Kompas. "Současnou fázi mezinárodních vztahů nevnímáme jako studenou válku. Jde o úplně něco jiného, totiž o formování multipolárního mezinárodního řádu," prohlásil.

[chooze:article;value:512583]

"Je to objektivní proces. Každý vidí, že v asijsko-pacifickém regionu, na Středním východě, v Africe a Latinské Americe vznikají globálně smysluplná rozhodovací centra. Prosazují hodnoty, jako jsou národní zájmy, nezávislost, suverenita, kulturní a civilizační identita a mezinárodní spolupráce," pokračoval Lavrov.

Podle něj se "kolektivní Západ pod vedením USA" snaží tento vývoj zpomalit, aby si udržel své výsadní postavení, upozornila agentura TASS.

[chooze:article;value:512752]

"Tato mince má však i světlejší stránku. Západní egocentrismus a přehlížení zájmů globálního Jihu a Východu je povzbuzuje k hledání alternativních formátů spolupráce napříč všemi oblastmi," uzavřel.

Své představy o multipolárním světovém uspořádání Rusko intenzivně propaguje od února 2022, kdy zaútočilo na sousední zemi. Lavrov i jiní politici pravidelně prohlašují, že Moskva Západ nepotřebuje, aby podpořili propagandu o tom, že protiválečné sankce USA a Evropy nefungují. Opatření přitom uvrhla Rusko do ekonomické izolace.

Jak cestuje vládce Ruska? V Putinově soukromém vlaku je kino, bar i posilovna:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.