Placení kartou je bezpečnější, tvrdí odborníci. Lidé s hotovostí jsou zranitelní

Rychlost, pohodlnost a hlavně bezpečnost. To jsou podle odborníků výhody bezhotovostní platby, kterým nemůže placení v hotovosti konkurovat. Na návštěvníky festivalů, kteří jsou nuceni platit jen hotově, prý naopak číhá řada rizik.

"Co se týká držení hotovosti, mohou vzniknout obavy, ať už je to o nějakou krádež, nebo z toho, že můžete někde přijmout špatnou či padělanou bankovku," říká předseda bezpečnostního výboru Sdružení pro bankovní karty Vincent Tomaško.

"Osobně bych se takovým akcím skoro vyhnul, protože si myslím, že jestliže celý svět směřuje k tomu, že se všude platí kartami, my se vracíme k hotovosti jak někde před dvaceti lety," vyjádřil se ekonom Petr Dufek. 

[chooze:article;value:512815]

​Peníze v hotovosti navíc nahrávají kapsářům. Například tradiční festival české hudby v Milovicích letos poprvé zavedl bezhotovostní platby. A počet krádeží klesl.

"Letošní Votvírák patřil mezi ty klidnější akce. Navštívilo ho 38 tisíc lidí a my jsme řešili čtyři případy krádeže. V loňském roce přijelo 41 tisíc návštěvníků a řešili jsme dvanáct případů krádeží," prozradila mluvčí středočeských policistů Vlasta Suchánková. Mnozí však krádež ani neohlásí.

Festivaly také často nabízejí možnost výběru peněz z bankomatů přímo v areálu. A ačkoliv skenování platebních karet, neboli skimming, prý už téměř vymizelo, i tak bychom se měli mít na pozoru. "Musíme vzít v potaz, že vybíráme peníze na místě, kde se hromadí neuvěřitelné množství lidí. Nikdy nevíte, koho máte za zády a co ten člověk může udělat," upozorňuje Dufek. 

Navíc na každé akci nemohou být bankomaty všech bank, a tak návštěvníci musí počítat i s poplatky za výběr. 

[chooze:article;value:512721]

Šedá ekonomika

Povinnost přijímat karty by podle některých odborníků napomohlo v boji proti šedé ekonomice. "Ve chvíli, kdy si ty peníze podnikatel strčí do kapsy, má výrazně nižší příjmy. A proti tomu bude mít vyšší výdaje. Klidně může vypadat, že je i ve ztrátě. Zároveň má vedle toho tu druhou cashflowou politiku, na které vydělává," vysvětluje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. 

V případě prohřešku může finanční úřad doměřit nedoplatek na dani k uhrazení a penále. "Co se týká možného krácení daně, tak samozřejmě tady má Finanční správa všechny kompetence k tomu, aby zajistila, že daň bude stanovená ve správné výši a že bude v této výši uhrazená," řekl za Finanční správu její mluvčí Tomáš Weiss. 

Firmy a podniky, které upustily od bezkontaktních plateb, si často stěžují na vysoké poplatky bankám. Podle Tomáše Prouzy je to ze strany provozovatelů spíše výmluva, protože v dnešní době není složité vyjednat u banky vyhovující podmínky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.