Zubní pohotovosti praskají ve švech. Kdyby lidi hledali, tak zubaře mají, tvrdí Šmucler

Čekárna zubní pohotovosti v Ústí nad Labem je plná lidí. Dostat se na řadu znamená prosedět tam s bolavými zuby mnoho hodin. Často i s dětmi. Někteří jsou tam od rána a ani v půl druhé odpoledne nepřišli na řadu.

Většina pacientů by přitom pohotovost vůbec nepotřebovala. Jenže jim nic jiného nezbývá, protože vlastního zubaře nemají. V Česku na každou novou zubní ordinaci připadnou dvě uzavřené. A třeba v Moravskoslezském kraji nemá zubaře sto tisíc lidí.

[chooze:article;value:510452]

​Například Litoměřice kvůli nedostatku zubařů zaplatí tamní klinice, aby držela alespoň o pár hodin déle nedělní pohotovost. "Město na tuto službu bude přispívat 150 tisíc korun ročně. Máme dlouhou dobu nedostatek stomatologů," řekla litoměřická mluvčí Eva Břeňová.

Podle České stomatologické komory je problém jinde. Lidé starost o zuby podceňují a vlastního zubaře prý příliš aktivně nehledají. "Loni přes pojišťovnu hledalo zubního lékaře 40 tisíc pacientů a všem 40 tisícům ho našli. Nechodí na preventivní prohlídky, pak když je chytí zub, tak jdou na pohotovost," shrnul prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Ordinující zubaři tvrdí, že mají asi o pětinu více pacientů, než by bylo optimální.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.