Vědci zkoumali stovky tisíc lidí. Klíčem ke zdraví je prý šest potravin

Rozsáhlou analýzu téměř 250 tisíc lidí z 80 zemí světa provedli vědci, kteří zkoumali tzv. optimální zdravou stravu. Nakonec označili šest potravin, které jsou prý "klíčové" pro snížení rizika infarktu a mrtvice.

Výsledky byly koordinovány Institutem pro výzkum zdraví populace na McMaster University v kanadském Hamiltonu a poté byly porovnány s pěti velkými nezávislými studiemi ze 70 zemí, uvedl britský deník DailyMail.

Klíčem ke snížení rizika zdravotních problémů je podle výzkumníků dostatečná konzumace ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů, ryb a plnotučných mléčných výrobků. V European Heart Journal konkrétně uvedli, že optimální zdravá strava jsou tři až čtyři týdenní porce luštěnin, sedm porcí ořechů, dvě až tři porce ryb a 14 porcí plnotučných mléčných výrobků – včetně mléka, jogurtu nebo sýru. Mezi možné náhražky pak patřily celozrnné potraviny v jedné dávce denně a nezpracované červené maso nebo drůbež v jedné dávce denně.

[chooze:article;value:511763]

​Předchozí podobné výzkumy se podle webu EurekAlert zaměřovaly na západní země a diety, které kombinovaly škodlivé, ultrazpracované potraviny s potravinami bohatými na živiny. Oproti tomu tento výzkum byl globálního rozsahu a zaměřil se na potraviny běžně považované za zdravé.

Všeho s mírou

Vědci ve svých výsledcích upozorňují také na další důležitý aspekt – umírněnost. "Střídmé množství ryb a plnotučných mléčných výrobků je spojeno s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a úmrtností. Stejných zdravotních výsledků lze dosáhnout střídmou konzumací obilovin a masa – pokud se jedná o nerafinovaná celá zrna a nezpracované maso," uvedl vědec Andrew Mente, autor studie.

Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že v roce 2019 zemřelo na kardiovaskulární onemocnění téměř 18 milionů lidí, což představuje 32 procent všech celosvětových úmrtí. Z těchto úmrtí bylo 85 procent způsobeno srdečními infarkty a mrtvicemi. 

Lidé by si v létě měli dávat pozor na lesní plody. Pokud jsou neomyté, hrozí nákaza liščí tasemnicí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.