Nemocnice řeší problémy s nedostatkem parkování. Místa chybí hlavně pacientům

Parkoviště u největší české nemocnice v pražském Motole má kapacitu okolo 600 míst. Najít volné parkovací místo je ale leckdy nadlidský úkol. Návštěvníci stráví hledáním i desítky minut. Nejhorší situace je ráno a dopoledne.

"Parkování v naší nemocnici je pro pacienty i jejich návštěvy často velmi problematické. Kapacita parkovišť není v současné době dostatečná. Situace je stejně jako ve většině českých nemocnic řešitelná už jenom výstavbou velkých parkovacích domů," pronesla mluvčí Fakultní nemocnice Motol Jana Krejčí Merxbauerová.

[chooze:article;value:512364]

Nemocniční parkoviště praskající ve švech jsou problémem po celém Česku. Špatně to vypadalo tento týden u fakultní nemocnice v Olomouci. Zoufalí řidiči nechávali auta například i mezi sanitními vozy. A to i přesto, že je v areálu nemocnice okolo 1 200 parkovacích míst. "To číslo se samozřejmě zdá být vysoké, ale pochopitelně v současné motorizované době, zejména ve špičkách, ne vždy dostačuje poptávce," řekl mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Většina českých nemocnic tak přemýšlí, jak kapacity navýšit, a plánuje výstavbu velkých parkovacích domů přímo ve svých areálech. "I kdyby byla nemocnice nafukovací, tak asi pořád bude problém s kapacitou parkoviště. Plánujeme parkovací dům, který bude mít kapacitu 400 míst. V současné době je v jihlavské nemocnici kapacita 700 parkovacích míst," uvedla mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

[chooze:article;value:511509]

"Větší komplikaci mají rodiče s dětmi, kteří přijíždějí do dětské nemocnice v Černých Polích. V areálu nemocnice proto vyroste celý parkovací dům, který tuto situaci pomáhá řešit. Další parkovací plochy budou součástí rozvoje areálu," přislíbil mluvčí Fakultní nemocnice Brno Václav Janištin.

"Fakultní nemocnice Olomouc se snaží na tento trend reagovat v rámci možností, to znamená zejména kapacitních. Budujeme průběžně nová parkoviště," dodal Fritscher.

Pacienti často využívají také parkovací místa poblíž nemocnic. Ani ta nejsou nafukovací. V hlavním městě jsou třeba tzv. modré parkovací zóny určené pouze pro rezidenty. To v Brně u fakultní nemocnice lidé zase využívají parkovací kapacity blízkého obchodního centra, to je ale určené pro nakupující. Vedení většiny českých nemocnic kvůli nedostatečným kapacitám tak vyzývá pacienty, aby k cestě, pokud je to možné, využívali spíš veřejnou dopravu.

Nemocnice v Ostravě staví nový parkovací dům. Původní kapacitu tím zvýší čtyřnásobně:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.