Zlevněná nafta ještě zůstane. Vláda nestihne do srpna zrušit snížení daně

Řidiči, kteří jezdí na naftu, budou své peněženky nejspíš šetřit minimálně o měsíc déle, než by si kabinet přál. Poslední naděje na schválení navýšení daně podle vládního harmonogramu totiž definitivně padla minulý pátek, když se kvůli opozičním průtahům třetí čtení návrhu posunulo o téměř dva týdny.

"Třetí čtení návrhu zákona o spotřebních daních má proběhnout ve Sněmovně 12. července. V případě schválení bude zákon platit nejpozději od 1. září," vysvětlil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Každý měsíc, kdy je daň snížena, podle ministerstva financí státní kasa přichází o 800 milionů korun. Podle odborníků je ale možné, že k navýšení dojde ještě později než první zářijový den. "V Poslanecké sněmovně se teď vede zákopová válka. Čekám tam zdržení. Zbývající čas na projednání v Senátu a podpis prezidenta republiky je poměrně krátký," očekává politolog Jan Herzman.

[chooze:article;value:511446]

Na to, že projednávání návrhu v dolní komoře nepůjde hladce, se může koalice už teď spolehnout. Opozice jí do jeho projednávání vidle hodila už dvakrát. Před průtahy z minulého pátku, kvůli kterým se schůze nakonec přerušila, opoziční poslanci už v květnu smetli kabinetu ze stolu možnost rychlého projednání. A zřejmě teď přijde další zdržení. Třeba ANO chystá hned dva pozměňovací návrhy, i když už teď přiznává, že minimálně jeden nejspíš zbytečně.

"Navrhujeme, aby účinnost změny toho zákona byla až od 1.1. 2024. Upřímně se obávám, že v případě tohoto návrhu, který opravdu anuluje ten celkový návrh, zřejmě úspěšný nebude," uvedl poslanec Martin Kolovratník (ANO).

I po tom, co se koalici podaří návrh Sněmovnou protlačit, ale nemá vyhráno. Čeká ho ještě cesta do Senátu. "Senát se nechce dát tlačit vládou do nějakých mimořádností a bude pravděpodobně využívat standardní lhůty. Nedá se tedy čekat, že by v Senátu došlo k těm zkráceným lhůtám," myslí si Herzmann.

A po senátním souhlasu musí ještě zákon získat podpis prezidenta a čeká ho i zveřejnění ve sbírce zákonů. I to trvá minimálně několik dní. Daň se navíc zvedne až 15 dní ode dne zveřejnění. Do té doby budou dieselové motory jezdit levněji.

Situace na trhu s pohonnými hmotami se obrátila. Lidé ze zahraničí jezdí tankovat do Česka:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.