V Baltském moři se objevila masožravá bakterie. Může způsobit infekci a otravu

Léto je v plném proudu a vysoké teploty lákají k cestě k moři, kde se dá ve vodě aspoň trochu zchladit. Plavci ale musí počítat s nenápadnou hrozbou. Tou jsou bakterie druhu Vibrio vulnificus, kterým se v ohřátém moři náramně daří.

Tyto teplomilné bakterie obvykle přebývají v tropických a subtropických oblastech, kde jim více vyhovují tamní podmínky. S tím, jak se ohřívá planeta, se ale šíří čím dál více na sever. Nyní už je zaznamenali vědci i v Severním a Baltském moři u pobřeží Německa a Polska, píše portál Travelbook.

[chooze:article;value:510819]

Vibrio představují hrozbu pro plavce, kteří se vydají do moře s poraněním. Stačí i drobná rána, kterou bakterie proniknou do krevního oběhu. Bakterie pak způsobí zánět, který postupně přeroste ve velký problém.

První příznaky nákazy bakterií zahrnují zčervenání pokožky a teplé otoky. Po nich následují horečky a bolesti v zasažené oblasti. S tím, jak se nemoc šíří, se mohou objevit také puchýře a napadeného začne trápit únava, závratě a nevolnost, popisuje portál Insider.

Do těla se bakterie může dostat také trávicím ústrojím. Ať už se pacient naloká kontaminované vody, nebo sní nedostatečně upravené plody moře, které jsou bakterií nakažené, výsledek může být podobný jako při nakažení skrze otevřenou ránu.

[chooze:article;value:512111]

V případě zjištění přítomnosti této nebezpečné bakterie je potřeba urychleně podat pacientovi antibiotika. Pokud totiž zůstane Vibrio neléčená, může poškodit tkáně až do míry, kdy je lékaři nemohou zachránit a jedinou možností je amputace končetiny.

Nákaza bakterií ale může zajít ještě dál. Příkladem může být 54letý muž, který před měsícem zemřel na následky nákazy poté, co snědl syrovou ústřici, uvedl tehdy portál NBC News.

Uklidňující je však skutečnost, že i když se Vibrio šíří na sever, kde může páchat škody, stále jde o relativně vzácnou bakterii. Jak uvádí Travelbook, například v Německu se touto bakterií nakazí jen asi 20 lidí ročně. I přesto, že počet nakažených v posledních letech kvůli oteplujícímu se podnebí roste, stále zůstává velmi nízký.

Zákeřná nemoc ročně zabije stovky žen. Stačí se přitom naočkovat, radí lékař (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.