Rusko chce poškodit jadernou elektrárnu a hodit to na nás, tvrdí Zelenskyj

Rusko a Ukrajina se navzájem obviňují z pokusů o poškození Záporožské jaderné elektrárny. Napětí v oblasti stoupá spolu s pokračující ukrajinskou protiofenzivou. "Od zpravodajských služeb jsme získali informaci, že na střechy několika bloků Záporožské jaderné elektrárny ruská armáda umístila předměty připomínající výbušniny," oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rámci svého vystoupení v úterý večer.

Podle Zelenského i podle bezpečnostních expertů můžou výbušniny umístěné na střechách budov jaderných reaktorů sloužit k tomu, aby mohli Rusové tvrdit, že Ukrajinci na elektrárnu stříleli. "Pokud by někdo chtěl vyhodit reaktor do vzduchu, udělal by to zdola. Ale pokud něco vybouchne nahoře, bude to vypadat, že budovu zasáhl dělostřelecký náboj," vysvětlil pro Sky News odborník na bezpečnost Michael Clarke.

Rusové ale tato obvinění odmítají. "Proč bychom tam měli mít výbušniny? Je nesmysl vytvářet kolem jaderné elektrárny další napětí. Pro nás je prioritou jaderná bezpečnost. Výbušniny na střechách by ji naopak ohrozily, to si nemůžeme dovolit," prohlásil podle ruské agentury Interfax poradce šéfa provozovatele ruských jaderných elektráren koncernu Rosenergoatom Renat Karčaa.

[chooze:article;value:510285]

Podle Moskvy je pak tím, kdo plánuje elektrárnu poškodit, Ukrajina. "Zelenskyj se chystá provést teroristický útok na jadernou elektrárnu v Záporoží," zaznělo dokonce podle ruské státní agentury TASS z úst mluvčí ministerstva zahraničí Marie Zacharovové.

Rusko obsadilo jadernou elektrárnu v březnu roku 2022. Na její budovy tehdy dokonce ruské jednotky střílely. Obě strany se od té doby několikrát navzájem obvinily z jejího ohrožení. I z podminování jaderné elektrárny Ukrajinci Rusy obviňovali už v minulosti.

I kdyby se ale tyto zprávy ukázaly jako pravdivé a výbuchy by narušily ochranu reaktorů, lidem v Česku prý nebezpečí nehrozí. "Nenaskakujme na informační válku, kterou vedou obě strany. Kdyby se tam přece jen něco stalo, chrání nás vzdálenost," napsala na twitteru šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Na Moskvu dopadly drony. Ukrajinské, tvrdí Rusko:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.