Zavřené sprchy i výzvy k šetření vodou. Středomoří trápí rekordní sucha

Španělsko letos čelí rekordně vysokým teplotám. Už ke konci dubna ukazoval teploměr na letišti v Córdobě na jihu země neuvěřitelných 38,8 °C, což byla nejvyšší dubnová teplota v historii kontinentálního Španělska. Tamní vodní nádrže i olivové háje jsou nyní vysušené a po celé zemi jsou omezeny dodávky vody.

Silně to pociťují i turisté, na plážích totiž chybí například sprchy. "Dřív jsme se ihned při odchodu umyli čistou vodou. Teď ale žádné sprchy nejsou," řekla reportérům jedna z návštěvnic pláže. "Mohli by sem na pláž dát aspoň jednu sprchu, aspoň jednu. S tím pískem na nohou je to velmi nepohodlné," stěžuje si druhá. 

​Na nedostatek sprch si stěžují i další. "Je to pro nás trochu nepříjemné, protože musíme jet až do Sevilly, kde jsme ubytovaní, abychom se mohli opláchnout," zmínila španělská turistka.

[chooze:article;value:511312]

Další ale šetření s vodou vzhledem k okolnostem chápou. "Je to opatření, které radnice přijala, a dovedu si představit, že o něm hodně přemýšlela," zmiňuje jedna z návštěvnic. "Musíme šetřit vodou, která je velmi cennou komoditou, a situace je v současné době špatná. Je to to nejlogičtější, co můžeme udělat," míní pak muž, který se přišel opalovat na tamní pláž. 

Neobvyklé sucho trápí i Chorvatsko

Do poloviny května spadlo ve Španělsku téměř o třetinu méně srážek, než je obvyklé. Půda je v zemi oproti loňskému roku viditelně vysušená, přitom už tehdy meteorologové hovořili o neobvyklém suchu.

S nedostatkem dešťů se ale potýká i Chorvatsko. V této, pro Čechy populární destinaci, letos evidují o čtvrtinu méně srážek – například město Krk na stejnojmenném ostrově zavedlo poplatky na plážové sprchy.

Za minutu sprchování musí turisté zaplatit v přepočtu asi deset korun. "Jde nám především o spotřebu vody. Počítáme s tím, že při zmíněném zpoplatnění klesne spotřeba vody ve sprchách na městských plážích zhruba čtyřnásobně," vysvětluje zastupitel města Krk Darijo Vasilič. 

Nedostatek vody už loni vedl k výrazným omezením na chorvatské Istrii. Turisté se nesměli sprchovat na plážích ani koupalištích a pitnou vodou se nesměla mýt auta a kropit ulice či zelené plochy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.