PŘEHLED: Jaké léky vzít na dovolenou? Lékárníci poradili, co by nemělo chybět

Dobře vybavená lékárnička je podle farmaceutů základ. Její obsah však u každého vypadá jinak. Lidé by především neměli zapomínat zabalit si na dovolenou dostatek léků, které běžně užívají.

"V létě je důležité mít v lékárničce léky na zažívací potíže či teplotu, dezinfekce, obvazy, náplasti nebo případně i nejrůznější gely na ošetření po bodnutí hmyzem či popálení. Hodit se mohou i kapky do očí nebo léky na alergii. Vhodné jsou i například pinzety na odstranění klíšťat. S výběrem je nejlepší poradit se v lékárně, protože záleží i na tom, kdo, kde a jak bude v létě trávit čas," přiblížil prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.

[chooze:article;value:510935]

Vhodné je také zabalit si s sebou materiál k ošetření drobných poranění nebo léky na nevolnost při cestování. Chybět by v létě neměly rovněž přípravky na nachlazení. To je totiž i v teplejších dnech poměrně obvyklé kvůli prudkým teplotním rozdílům, které způsobují přechody z klimatizovaných prostor.

Rodiny s dětmi by lékárničku zase měly rozšířit o vhodnou formu medikamentů, například sirupy. "Univerzální návod na to, jak si vybavit cestovní lékárničku, neexistuje, protože jiné léky vyžaduje cesta do Egypta a jiné prázdniny na kole," vysvětlil viceprezident ČLnK Martin Kopecký.

Podle lékárníků je nicméně nejlepší vybavit si lékárničku v Česku, tedy ještě před odjezdem na zahraniční dovolenou. "V prvé řadě vám lékárník pomůže s výběrem vhodných přípravků, ve druhé řadě mají tyto přípravky české příbalové letáky, a to včetně doporučeného dávkování. Při pořízení léčivého přípravku v jiné zemi může být jazyková bariéra příčinou nevhodného použití, například u dětí. Na paměti bychom měli mít také, že ne všechny léky jsou v zahraničí k dispozici a stejný lék může být vydán pod jiným názvem nebo i s odlišným dávkováním či koncentrací," poradil Kopecký.

Vyzvednutí léků v zahraničí

S papírovým receptem si lidé mohou vyzvednout léky ve všech lékárnách v Evropské unii (EU). Pacient zaplatí léky a následně mu po zažádání zdravotní pojišťovna peníze vrátí. Jednodušší je pak od letošního roku vyzvednutí léčivých přípravků v Chorvatsku nebo Polsku. Tam je totiž možné uplatnit i eRecept.

[chooze:article;value:510989]

Zatímco v Polsku se lékárny připojují postupně, v Chorvatsku je už do tohoto systému zapojeno kolem 1 300 poboček. O které jde, zjistíte v tomto článku na TN.cz.

"Před dovolenou je důležité myslet na vyzvednutí léků i předpisu na ně včas. Lékárníci bohužel stále nemají možnost pacientům nouzově vydat lék, pokud pacient recept nemá, a to i v případě, že jde o výjimečnou situaci u chronicky užívaného léku, což lékárníkovi potvrzuje lékový záznam," upozornil Krebs.

Skladování a expirace

Lékárničku je potřeba mít uloženou na čistém a suchém místě. Obzvlášť pak v létě je nutné chránit léky před znehodnocením příliš vysokými teplotami nebo vlhkostí.

"Pokud si nejste jisti, jak léky doma skladovat, podívejte se na jejich obal, kde jsou uvedeny instrukce, případně se poraďte s lékárníkem," radí zástupci ČLnK. Ideálním místem na skladování je například skříň v ložnici, naopak nevhodné je mít léky v kuchyni nebo koupelně.

Léčivé přípravky je nutné pravidelně kontrolovat kvůli expiraci, a to alespoň dvakrát za rok. "Léky po datu expirace nebo znehodnocené špatným skladováním či dlouhým otevřením jsou nepoužitelné a měly by být k likvidaci odneseny do nejbližší lékárny," upozornila komora.

Měsíční zásoby mají vyřešit výpadky léků. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.