Perný den hasičů: Z hořící chaty zachránili leguána a likvidovali obří požár pole

[chooze:gallery;value:32307]

​Plameny v rekreačním areálu v obci Huslenky na Vsetínsku vyšlehly před 21. hodinou.

"Po příjezdu hasičů na místo byla již zasažena necelá polovina střechy dřevěného objektu, který slouží jako zázemí rekreačního areálu," uvedla na webu mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.

Do boje s ohněm se pustilo deset jednotek, hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu. Nešlo použít výškovou techniku, museli na střechu po žebřících. Oheň dostali pod kontrolu za hodinu a půl, čekalo je celonoční dohašování.

[chooze:article;value:511720]

​Uvnitř budovy byl naštěstí jen leguán, kterého se hasičům podařilo zachránit. Stejně jako sousední budovu areálu, na kterou nestačily plameny přeskočit. Příčinu vzniku požáru a rozsah škod zjišťuje hasičský vyšetřovatel.

Třetí stupeň poplachu vyhlásili hasiči rovněž kvůli odpolednímu obřímu požáru pole s řepkou u obce Přibice na Brněnsku.

"Oheň se vlivem povětrnostních podmínek rychle šířil. Velitel zásahu si proto nechal povolat vrtulník s hasicím vakem," informoval na webu mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

[chooze:article;value:511897]

​Kouř z požáru byl vidět z velké dálky, rozloha spáleniště byla 500 krát 300 metrů (15 hektarů). Hasičům se požár podařilo lokalizovat za hodinu, poté ještě dlouho dohašovali. Škodu vyčíslili na 100 tisíc korun, oheň zřejmě vznikl od zemědělského stroje.

O něco menší rozsahem (zhruba devět hektarů), avšak mnohem zuřivější požár vypukl v půl šesté odpoledne u Havraně na Mostecku, kde kromě pole vzplál i traktor s lisem. "Z důvodu silného větru se požár rychle šířil směrem k obytným budovám, zásahem se však podařilo ohrožené objekty ochránit," uvedl na twitteru HZS Ústeckého kraje.

Zasahovalo 18 hasičských jednotek a musel být vyhlášen zvláštní, tedy nejvyšší, stupeň požárního poplachu.

V Kozmicích na Opavsku zaměstnal krátce po poledni požár lesních školek devět jednotek hasičů. V plamenech byly dvě školky buků a jedlí o rozloze zhruba 7 000 metrů čtverečních. Hasičům při práci pomohlo i to, že v cisternách dováželi vodu z nedalekého rybníka. Nikdo se nezranil, škoda je předběžně vyčíslena na půl milionu korun.

Velký požár pole na Plzeňsku. Hasičům práci komplikoval vítr (07/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.