Co s přebytečnými jahodami? Recepty z nich jsou rychlé, chutné a levné

Začneme tím úplně nejjednodušším receptem. Připravíme si jahodovou dřeň. Do mixéru dáme jahody. A pak už jenom přidáme cukr, každý dle svého uvážení. Rozmixované oslazené jahody dáme do nějaké formy, například na kostky ledu. A pro větší komfort přidáme špejle.

Pak už zbývá jen formičku s dření dát do mrazáku a čekat. Za kilo ručně natrhaných jahod jsme zaplatili 70 korun. 250 gramů slazené dřeně nás tak vyšlo na zhruba 18 korun.

[chooze:article;value:511136]

Dalším receptem, který si můžete připravit, jsou tradiční jahodové knedlíky. V míse smícháme dvě balení měkkého tvarohu, hrnek polohrubé mouky, přidáme špetku soli, jedno vejce a těsto pořádně zapracujeme.

Potom z těsta odtrháme menší kousky. Z těch si nejprve uděláme malou kuličku, kterou pak rozplácneme a do ní zabalíme jahodu. Knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě zhruba 8 minut. Nakonec je zasypeme moučkovým cukrem, můžeme přidat strouhaný tvaroh a smetanu. Za suroviny na čtyři porce jahodových knedlíků jsme zaplatili necelých 120 korun. Otázkou je, co se zbylými jahodami.

Udělat z nich jde třeba jihočeskou kahudu. Jahody rozmačkáme vidličkou a přidáme cukr. Kahuda, nebo také žahour, se tradičně připravuje ze zakysané smetany. Použít ale můžete i smetanu ke šlehání. Kahudu pak můžete podávat třeba k palačinkám nebo lívancům. Za jahody a smetanu jsme dohromady zaplatili 52 korun. A teď už zbývá jen popřát vám dobrou chuť.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.