Vlk Bubla se má k světu! Zřejmě se přesunul do Německa

[chooze:gallery;value:30019]

​Vlčí mládě po srážce s autem vypustili odborníci zpět do volné přírody letos v lednu. Teď to podle zoologů vypadá, že se pohybuje v okrese Saské Švýcarsko. Německý fotograf jej totiž zachytil v okolí města Bad Gottleuba-Berggießhübel.

Vzdušnou čarou je to asi 90 kilometrů od místa vypuštění. Jedná se už dokonce o druhý potvrzený záznam šelmy ze stejné oblasti během června. Právě ze snímku zoologové usuzují, že je Bubla v dobré kondici.

[chooze:article;value:485197]

"Je zřejmé, že mladý samec jednoznačně opustil mateřskou smečku a je ve stádiu rozptylu. Podobně jako jiní jedinci ve stejném věku se může přemisťovat na značné vzdálenosti," řekl zoolog z Ústavu ekologie lesa Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa.

Pohyb Bubly měl původně zachycovat telemetrický obojek, ten však zhruba po měsíci přestal fungovat. Vědci proto zvíře sledovali pomocí fotopastí. Ještě v únoru a březnu o něm měli zprávy, v dalších měsících už informace byly pouze sporadické. "Jestli se z Krušných hor usadil u Drážďan trvale, ukáže další období. Osud jedince budeme i nadále sledovat," dodal Duľa.

V České republice se jedná o historicky první vypuštění úspěšně rehabilitovaného vlka. "Navzdory spekulacím o tom, že ve volné přírodě vlk živoří, se znovu potvrdilo, že jeho vypuštění bylo nejlepší možné řešení," má jasno zoolog.

Zraněného vlka našli houbaři v Krušných horách loni v září. Šelma měla po srážce s autem otřes mozku, zlomenou spodní čelist i kyčel. Během chvíle se z Bubly stal miláček národa a lidé na jeho léčbu přispěli částkou přes 2,5 milionu korun.

Dlouho podle odborníků nebylo jisté, zda se Bubla připojí ke své smečce. Podívejte se na záběry:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.